Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak grillować warzywa na grillu elektrycznym?

jak przygotować warzywa z grilla

Grillowanie kojarzy nam się z pieczeniem kiełbasek, karkówki czy skrzydełek. Tymczasem na ruszt możemy z powodzeniem wrzucić sezonowe warzywa. Będą one doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych oraz szybkim pomysłem na obiad dla wegetarian. Z naszego poradnika dowiecie się, jak grillować warzywa na grillu elektrycznym.

 

Aktualizacja: 5.07.2023 r.

 

O tym przeczytasz w artykule

  • Jakie warzywa można grillować?
  • Obróbka i przyprawianie warzyw przed grillowaniem.
  • Jak przyrządzać warzywa na grillu elektrycznym?
  • 2 proste przepisy na warzywa z grilla elektrycznego.
  • Czy można grillować owoce? Jak to robić?

 

Jakie warzywa nadają się do grillowania?

Grillowanie może być jedną z najzdrowszych metod obróbki żywności, ale pod warunkiem, że jest przeprowadzone w odpowiedni sposób. Okazuje się, że najzdrowsze są potrawy przyrządzane na patelni grillowej, na grillu gazowym czy elektrycznym. Możemy na nich przyrządzać nie tylko kiełbaski, różnego rodzaju mięsa i ryby, ale również warzywa grillowane. Dzięki delikatnemu grillowaniu staną się one chrupiące, a przy tym nie stracą swoich cennych składników odżywczych, tak jak ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania w wodzie. Przygotowując warzywa na zwykłej patelni, nie uda nam się uzyskać takiego efektu.

Grillować możemy większość warzyw. Najlepiej jednak sięgnąć po: bakłażany, cukinię, paprykę, cebulę, pieczarki, ziemniaki, marchewkę, kukurydzę, bataty, szparagi, pomidory, brokuły czy kalafiory. Takie warzywa z grilla elektrycznego sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe dla wegan i wegetarian, jak i jako dodatek do potraw mięsnych.

 

 

Jak przygotować warzywa na grilla? Na co zwrócić uwagę?

Jeśli chcemy przygotować grillowane warzywa, przede wszystkim powinniśmy wybrać świeże produkty. Warzywa mrożone czy częściowo zamrożone nie nadają się do grillowania. Zanim położymy warzywa na grill, musimy je odpowiednio przygotować, a mianowicie umyć i pokroić. W zasadzie tylko kukurydza nadaje się do grillowania w całości. Gdybyśmy inne warzywa w całości ułożyli na grillu, z zewnątrz mocno by się przypiekły, a w środku wciąż byłyby surowe. Właśnie dlatego zaleca się kroić warzywa w plastry, słupki lub ćwiartki, a dopiero potem układać na grillu. Warzywa twarde możemy położyć bezpośrednio na ruszcie, natomiast miękkie należy grillować na specjalnie przeznaczonej do tego tacce.


W przeciwieństwie do mięsa, warzywa grillują się bardzo szybko, dlatego powinniśmy stale ich doglądać. Czas grillowania to około 4-10 minut w zależności od rodzaju i wielkości produktu.

Grille elektryczne

Jak przyprawić warzywa na grilla?

W zależności od naszych upodobań możemy przyprawić warzywa ziołami, np. wędzoną papryką, oregano, bazylią lub tymiankiem, a także skropić oliwą lub olejem, co zapobiegnie ich przypaleniu. Warzywa można również marynować, dzięki czemu nabiorą więcej smaku i zapachu. Do cukinii, szparagów czy kalafiora świetnie będzie pasować marynata czosnkowo-musztardowa.

jak przyrządzić warzywa grillowane

Jak grillować warzywa na grillu elektrycznym?

Grillowanie warzyw na grillu elektrycznym jest niezwykle proste, a poza tym nie jest tak czasochłonne jak grillowanie mięs. Najwięcej czasu zajmuje samo przygotowanie warzyw do obróbki cieplnej.

Grillowana cukinia lub bakłażan

Cukinie i bakłażany najlepiej pokroić na plastry lub połówki, a następnie posmarować oliwą, posypać solą i ulubionymi przyprawami, np. tymiankiem. Warzywa potrzebują tylko kilku minut, należy je doglądać, przewracając na drugą stronę.

Papryka z grilla

Przygotowana na grillu papryka ma nieco inny, głębszy smak. Można ją pokroić na połówki albo w paski czy kostkę. Paprykę należy posmarować oliwą i natrzeć przyprawami, np. oregano czy rozmarynem. W czasie grillowania musimy być czujni, ponieważ paprykę można szybko przypalić.

Grillowana cebula

Białą lub czerwoną cebulę możemy upiec w całości, pokroić na ćwiartki lub piórka. Przed położeniem jej na grilla , warto ją posypać uniwersalną przyprawą, doprawić solą i pieprzem. Cebulę w całości najlepiej piec pod przykryciem, czyli np. w folii aluminiowej. Grillowaną cebulę można przyrządzić na wiele sposobów, będzie ona świetnym dodatkiem do dań mięsnych.

Grillowana kukurydza

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, kukurydzę należy grillować w całości. Kolbę warto polać oliwą i posypać koperkiem, a następnie zawinąć w folię i położyć na ruszcie. Kukurydzę grillujemy około 40 minut, co jakiś czas przewracając ją na drugą stronę. Przed podaniem najlepiej polać ją sosem sojowym.

jak przygotować grillowaną kukurydzę

Ziemniaki z grilla elektrycznego

Ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanych mięs, ale też jako przekąska. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów - w całości, pokroić w plastry lub przygotować ziemniaki faszerowane.

Grillowane szparagi

Szparagi grilluje się w całości. Wystarczy obciąć ich końce i moczyć w wodzie przez około godzinę. Następnie osuszyć i natłuścić w oliwie z oliwek. Tak przygotowane szparagi należy ułożyć na grillu i co chwilę obracać na drugą stronę. Gdy zaczną się rumienić, należy zdjąć je z rusztu.

Pieczarki z grilla

Pieczarki zawsze grillujemy w całości. Nie trzeba ich obierać, wystarczy dokładnie umyć, wyciąć nóżki i umieścić na grillu. Pieczarki możemy też nadziewać, np. serem. Dobrze nadają się do tego duże pieczarki portobello. Nadziewane pieczarki zawijamy w folię, żeby farsz z nich nie wypadł. Jesli nie chcemy ich obracać podczas grillowania, wystarczy ułożyć je na tacce.

jak przyrządzić grillowane warzywa

Przepisy na warzywa z grilla

Poniższe przepisy nadają się zarówno na grill elektryczny zamykany, jak i otwarty.

Szaszłyki warzywne (przepis pochodzi ze strony akademia.smaku.pl)

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 1 wiązka szparagów
  • 3-4 szalotki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?

  • Przygotowujemy marynatę z oliwy, sosu sojowego i przypraw (kuminu, ziół prowansalskich, papryki wędzonej, czosnku, pieprzu oraz soli).
  • Bakłażana kroimy w plastry na około 2 cm. Rozkładamy na desce i posypujemy solą z obu stron. Po około 10 minutach plastry opłukujemy, wycieramy do sucha i przekrawamy na pół.
  • Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w plastry, paprykę w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, a szparagi dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidory i pieczarki zostawiamy w całości.
  • Warzywa mieszamy, dodajemy do nich przygotowaną marynatę i pozostawiamy na co najmniej 20 minut.
  • Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyczki lub szpikulce w dowolnej kolejności.
  • Szaszłyki grillujemy z każdej strony, do momentu aż pieczarki i cebulą będą miękkie.

szaszłyki z grilla

Faszerowane pieczarki z grilla z pesto i mozzarellą (przepis pochodzi ze strony smaker.pl/ autor: wjosna)


Składniki:

  • ok. 10 sporych pieczarek
  • 1 mozzarella z zalewy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować?

  • Najpierw przygotowujemy pesto. Do malaksera lub rozdrabniacza wkładamy orzechy, natkę pietruszki i ząbek czosnku. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól. Wszystko miksujemy na gładki sos.
  • Pieczarki dokładnie myjemy i ucinamy ich nóżki. Do kapeluszy nakładamy po około 1-2 łyżeczki pesto i kawałek mozzarelli.
  • W ten sposób przygotowane pieczarki układamy na tacce, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy około 15 minut.

jak przygotować grillowane pieczarki

Czy można grillować owoce?

Na grillu możemy przygotować nie tylko warzywa, ale również owoce. Szczególnie polecane są:

  • Banany - można piec w całości lub przekroić wzdłuż. Grillowane banany mają słodki smak, świetnie będą komponować się z wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami lub czekoladą.
  • Ananasy - nie obieramy ich ze skórki. Całego ananasa kroimy w plastry i grillujemy po 2-3 minuty po każdej stronie. Przed grillowaniem możemy je posypać cynamonem.
  • Arbuzy - podobnie jak w przypadku ananasów, arbuzy również pieczemy ze skórką. Wystarczy je pokroić w plastry i grillować po kilka minut z każdej strony.
  • Jabłka - należy je pokroić w ćwiartki lub w plastry, a przed grillowaniem namoczyć w białym winie lub posypać cynamonem.
  • Gruszki - w przypadku gruszek postępujemy tak samo jak z jabłkami.
  • Owoce leśne - należy je grillować na specjalne tacce, będą świetnym dodatkiem do lodów.

Grill elektryczny - szybki sposób na grillowanie

Grillowane warzywa możemy przyrządzać przez cały rok. Wystarczy, że będziemy mieć grill elektryczny, z którego można korzystać zarówno w ogrodzie, na balkonie, jak i w domu. Taki grill gwarantuje smaczne i bezpieczne grillowanie, ale na tym nie kończą się jego zalety. W czasie grillowania nie wydziela się bowiem dym ani żadne szkodliwe dla naszego organizmu substancje. Co więcej, potrawy przyrządzane na grillu elektrycznym nie ociekają tłuszczem - są lekkostrawne i zdrowe, dlatego będą doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, a także tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Poza tym czyszczenie grilla elektrycznego jest bardzo łatwe i nie powinno sprawić nam żadnych trudności.

 

 

Zadzwoń do nas
pon-pt: 8:00-16.00
Napisz do nas