Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Blender kielichowy czy ręczny? Który wybrać?

blender kielichowy czy ręczny

Dużo ćwiczysz i często przyrządzasz koktajle proteinowe? Jesteś wielbicielem rozmaitych past kanapkowych? A może uzupełniasz codzienną dawkę witamin, pijąc owocowo-warzywne smoothies? Niezależnie od tego, na które z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, z pewnością przyda Ci się blender. Obecnie na rynku dostępne są dwa rodzaje blenderów – ręczny i kielichowy. Który z nich lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Blender ręczny – niewielki pomocnik kuchenny

Blender ręczny to kompaktowe urządzenie, które z łatwością zmieści się w szufladzie. Składa się z obudowy z silnikiem oraz stopy miksującej zakończonej ostrzami. W tańszych modelach stopa miksująca wykonana jest z tworzywa sztucznego. Nie jest ona jednak odporna na wysokie temperatury ani na uszkodzenia, dlatego nie nadaje się do przyrządzania niektórych potraw, np. rozdrabniania gorących zup czy kruszenia lodu. Poza tym plastikową stopę trudno jest dokładnie wyczyścić, ponieważ często ulega przebarwieniom pod wpływem soków z warzyw i owoców. Nieco droższe są blendery ze stopami wykonanymi ze stali nierdzewnej. Ich zaletą jest jednak wysoka trwałość, odporność na uszkodzenia i łatwość czyszczenia. Poza tym bez problemu znoszą zarówno bardzo wysokie, jak i niskie temperatury.

Blendery ręczne

Do czego można wykorzystać blender ręczny?

Blender ręczny jest na tyle uniwersalnym urządzeniem, że z powodzeniem sprawdzi się podczas przyrządzania wielu potraw. Z jego pomocą przygotujesz koktajle owocowo-warzywne, pasty kanapkowe, sosy o aksamitnej konsystencji czy puree ziemniaczane. Blender ręczny o wiele lepiej niż kielichowy nadaje się do przyrządzania zup typu krem. Można go bowiem włożyć bezpośrednio do garnka z zupą i od razu przystąpić do rozdrabniania. Dzięki temu nie będziesz musiał przelewać zupy do innego naczynia i w rezultacie będziesz mieć mniej naczyń do zmywania.

 

blender ręczny

 

Blender kielichowy – pracuje samodzielnie

Drugim rodzajem są blendery kielichowe, które nazywane są zamiennie stacjonarnymi. Są wyposażone w podstawę z silnikiem, ostrza oraz kielich, do którego wsypuje się produkty do rozdrobnienia. Takie urządzenia pracują samodzielnie – nasza praca ogranicza się jedynie do wsypania składników do pojemnika i ustawienia odpowiedniej prędkości rozdrabniania. Aby blender kielichowy nie przesuwał się w czasie pracy po blacie, został wyposażony w antypoślizgowe nóżki. Zapewnia to nie tylko bezpieczeństwo użytkowania, ale również minimalizuje ryzyko zachlapania blatów kuchennych. W tego typu urządzeniach kielich może być wykonany ze szkła, akrylu lub wytrzymałego plastiku. Każdy z tych materiałów ma pewne zalety, jednak zdecydowanie najlepszym wyborem będzie kielich wykonany ze szkła hartowanego. Jest on nie tylko higieniczny i łatwy w czyszczeniu, ale również odporny na zarysowania i wysokie temperatury.

 

blender kielichowy

 

Blendery kielichowe

Dla kogo blender kielichowy?

Blender kielichowy świetnie nadaje się do przyrządzania koktajli. Wszystkie produkty wystarczy umieścić w kielichu, zamknąć pokrywkę i uruchomić urządzenie. Taki sposób rozdrabniania jest bardzo wygodny i pozwala zachować czystość w kuchni, gdyż składniki nie rozchlapują się na boki. Poza tym taki blender dobrze sprawdzi się do kruszenia lodu. Zazwyczaj dysponuje większą mocą niż blender ręczny, a zamknięte w pojemniku kostki lodu o wiele łatwiej jest skruszyć. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby blender kielichowy wykorzystać do przygotowania past kanapkowych. Jednak do miksowania zupy czy sosów o wiele lepszym wyborem będzie blender ręczny.

 

 

Zadzwoń do nas
pon-pt: 8:00-16.00
Napisz do nas