Sprawdź, jak powstał toster!

 

Dla wielu osób toster jest nieodłącznym towarzyszem śniadań. Pozwala szybko przygotować chrupiące grzanki, które można podać z masłem lub na słodko - z dżemem. Z naszego poradnika dowiesz się, jak działa toster wyskakujący i czym warto kierować się przy jego zakupie.

 

Jak powstał toster wyskakujący?

Historia tostera, czyli urządzenia do opiekania pieczywa sięga schyłku XIX wieku. Pierwszy toster, wymyślony w 1883 roku przez Anglików, opiekał pieczywo tylko z jednej strony. Przygotowanie tostów wymagało więc ciągłego doglądania i obracania kromki we właściwym czasie. Dopiero w 1919 roku, Charles Strite z Minnesoty, który miał dość wiecznie przypalonych grzanek, zbudował toster ze sprężynką i czasomierzem. Gdy mijał czas opiekania, grzanki automatycznie wyskakiwały z urządzenia. Z początku takie tostery testowane były jedynie w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Dopiero gdy pojawiły się krajalnice do chleba, sprzedaż tosterów znacznie wzrosła. Pierwszy domowy toster automatyczny pojawił się w 1926 roku.

 

Obecnie tostery należą do jednych z najpopularniejszych urządzeń śniadaniowych. Występują w wielu rozmiarach i kształtach, a niektóre są w stanie wypiekać na grzankach ciekawe wzory.



Toster czy opiekacz?

Wiele osób nagminnie myli toster z opiekaczem. Choć oba urządzenia przeznaczone są do opiekania pieczywa, występują między nimi istotne różnice. Mają inną budowę, zupełnie inaczej działają i pozwalają przygotować kromki chleba w zupełnie inny sposób.

 

Toster ma pionową konstrukcję, a jego zadaniem jest opiekanie pieczywa. Kromki chleba wkłada się do specjalnych szczelin, gdzie zostają podgrzane i zarumienione. Gdy minie czas opiekania, grzanki automatycznie wyskakują ze szczelin, co zapobiega ich spaleniu. Są to tzw. wyskakujące tosty, które można podać na słodko - z dżemem lub na słono - z dodatkiem sera żółtego.

 

Opiekacz często określa się mianem sandwichera. Dlaczego? Ponieważ jest to urządzenie, które pozwala przygotować kanapki na ciepło z ulubionymi dodatkami - serem żółtym, wędliną czy warzywami. Opiekacze mają poziomą konstrukcję i składają się z dwóch płyt grzewczych. Ich działanie jest bardzo proste. Po podłączeniu do gniazdka elektrycznego, na dolnej płycie należy ułożyć kanapki, a następnie zamknąć urządzenie, dociskając je górną płytą. Po kilku minutach z opiekacza wyjmiemy ciepłe kanapki. W opiekaczach zazwyczaj przygotujemy od dwóch do czterech kanapek za jednym razem. Na rynku pojawia się coraz więcej opiekaczy z wymiennymi płytkami grzewczymi - są to wielofunkcyjne urządzenia, w których można przygotować również gofry czy panini, wystarczy jedynie zamontować odpowiednie płyty grzewcze.



Na co zwracać uwagę przy wyborze tostera?

Jak widać, toster nie należy do skomplikowanych urządzeń AGD, dlatego też jego wybór nie powinien nikomu sprawić problemu. Aby jednak dopasować sprzęt do swoich potrzeb, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów:

 

▪ Pojemność tostera, czyli liczba kromek - standardowe tostery mają dwie szczeliny, co oznacza, że pozwalają przygotować dwie grzanki. Dostępne są jednak modele z czterema, a nawet sześcioma szczelinami. Takie tostery będą odpowiednie dla dużej rodziny. Jeśli natomiast chodzi o szerokość szczelin, to bez problemu mieści się w nich kromka chleba tostowego lub zwykłego.

 

▪ Moc - w domowych warunkach w zupełności sprawdzi się toster o mocy 700-800 W. jeśli jednak zależy nam na jak najszybszym opiekaniu kromek, powinniśmy wybrać model o mocy powyżej 1000 W.

 

▪ Regulacja temperatury - to właśnie od niej zależy poziom wypieczenia tostów. Większość tosterów umożliwia kilkustopniową regulację temperatury, co pozwala przygotować delikatnie zarumienione tosty lub mocno przypieczone grzanki.

 

▪ Zabezpieczenia - wybierając toster wyskakiwany, warto zwrócić uwagę, czy jest wyposażony w czujnik temperatury, który w razie przegrzania, odetnie dopływ prądu. Wiele modeli ma też antypoślizgowe nóżki, które zapewniają stabilność i zwiększają bezpieczeństwo podczas użytkowania.

 

▪ Dodatkowe funkcje - nowoczesny toster oferuje również funkcję rozmrażania pieczywa. Dzięki niej możemy do szczelin wkładać zamrożone kromki chleba - toster najpierw je rozmrozi, a następnie przystąpi do opiekania. Innym praktycznym wyposażeniem jest ruszt, który umożliwia opiekanie bułek czy rogalików.

 



Jak utrzymać toster w czystości?

Toster wyskakujący można bardzo łatwo utrzymać w dobrym stanie. Kluczem jest oczywiście systematyczne czyszczenie. Jeśli nasz toster ma tackę, po każdym przyrządzeniu grzanek powinniśmy ją oczyścić z okruszków. Czyszczenie tostera należy rozpocząć od odłączenia go od prądu. Następnie powinniśmy wytrząsnąć resztki okruchów ze szczelin nad zlewem. Jeśli okruszki zaklinowały się w grzałkach, możemy je usunąć za pomocą szczoteczki do zębów. Należy je zgarniać, kierując się z góry na dół, a następnie znów potrząsnąć, by mogły wypaść. Jeśli chodzi o czyszczenie tostera z zewnątrz, to obudowę wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką

 

Jaki kupić toster wyskakujący?

Oferta tosterów jest bardzo szeroka i mocno zróżnicowana. Najtańsze modele można już kupić za około 30 zł. Mają one jednak niską moc i oferują tylko podstawowe funkcje, ale pozwolą przygotować chrupiące grzanki. W sklepach znajdziemy również droższe tostery, których ceny sięgają, a nawet przekraczają granicę 1000 zł. Takie modele są bardzo zaawansowane - mają zautomatyzowane opuszczanie pieczywa, funkcję utrzymywania temperatury, a także możliwość opiekania bułek. Poza tym takie nowoczesne modele mają metalową obudową, co wydłuża ich żywotność. Warto więc dopasować toster do swoich potrzeb, gdyż nawet modele ze średniej półki cenowej oferują wiele dodatkowych możliwości.