Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Wyciskarka bez obierania – sprawdź, jakie owoce można wyciskać ze skórką

wyciskarka bez obierania

 

Wyciskać owoce i warzywa ze skórką czy bez? Czy trzeba obierać jabłka i marchewki przed włożeniem ich do wyciskarki? Z naszego poradnika dowiecie się, jakie warzywa i owoce koniecznie należy obierać, a jakie z powodzeniem można wrzucić do urządzenia ze skórką.

Przygotowanie owoców i warzyw do wyciskania

Jeśli chcemy się napić świeżego i zdrowego soku warzywno-owocowego, najpierw powinniśmy zapoznać się z instrukcją obsługi naszej wyciskarki. Nie wszystkie wyciskarki poradzą sobie z wyciskaniem soki z włóknistych warzyw, ziół czy drobnych, mięsistych owoców, dlatego na początku powinniśmy sprawdzić, jakie są zalecenia producentów, co do użytkowania wyciskarki. Następnie powinniśmy zwrócić uwagę na jakość produktów – należy wybierać owoce i warzywa, które są dojrzałe i zdrowe.

Wyciskarki do cytrusów

Jak myć owoce i warzywa?

Zanim przystąpimy do wyciskania soku, najpierw powinniśmy przeprowadzić selekcję warzyw i owoców. Nadpsute czy miejscami zgniłe produkty należy wyrzucić, a miejsca z widocznymi uszkodzeniami mechanicznymi – odkroić. Następnie musimy dobrze umyć owoce i warzywa. Do mycia zawsze używamy wody letniej lub chłodnej, nie powinniśmy natomiast myć produktów w wodzie gorącej ani bardzo zimnej. Owoce i warzywa należy dokładnie umyć. Jeśli wyciskamy sok ze świeżo wykopanej z ziemi marchewki, do mycia możemy użyć szczotki. Powinniśmy jednak używać jej tak, aby nie uszkodzić skórki warzywa. Po wymyciu upewnijmy się, że na produktach nie pozostały resztki ziemi ani inne zanieczyszczenia.

Czy trzeba obierać owoce i warzywa?

W przypadku wyciskarki jest prosta zasada: konieczne jest obieranie produktów, które mają niejadalną skórkę. Oznacza to, że będziemy musieli obrać ananasa, melona, arbuza czy pomarańcze. Niektórzy nie obierają skórki z cytryny, a zamiast tego stosują wyparzanie. Jednak cytrusy pryskane są szkodliwym imazalilem, którego nie uda nam się pozbyć w 100%, dlatego najbezpieczniej będzie, jeśli zawsze będziemy je obierać.

Nie musimy natomiast obierać owoców i warzyw, które mają miękką, jadalną skórkę, czyli np. jabłek, brzoskwiń, gruszek czy marchwi.

 

jak przygotować owoce i warzywa do wyciskarki

 

Czy wyciskarka wymaga usuwania gniazd nasiennych, szypułek i ogonków?

Truskawki mają szypułki, których usunięcie jest dość pracochłonne, podobnie jak obrywanie porzeczek z kiści. Nie musimy zatem usuwać tych części owoców. Co więcej, wpłyną one pozytywnie na sam proces wyciskania, ponieważ zapobiegną zapychaniu wyciskarki i ułatwią wyciskanie miękkiego miąższu. Jeśli chodzi o pestki drobnych owoców, np. malin lub winogron, to można je wyciskać, ale nie należy przeciążać urządzenia. Warto zatem jednorazowo wycisnąć jedną szklankę soku albo wymieszać te owoce z innymi.

Możemy również zostawić gniazda nasienne w jabłkach czy gruszkach, ale za to powinniśmy usunąć ogonki. Są one bardzo twarde, więc mogłyby zaszkodzić wyciskarce.

Wyciskarka wolnoobrotowa a pestki

O ile nie musimy usuwać gniazd nasiennych z jabłek czy pestek z arbuza, tak już w przypadku owoców z niejadalną pestką, konieczne będzie ich wypestkowanie. Musimy zatem usunąć pestki z brzoskwiń, moreli, nektarynek, śliwek, wiśni czy czereśni.

Wyciskarki wolnoobrotowe

Czy trzeba kroić warzywa i owoce do wyciskarki?

Krojenie warzyw i owoców jest konieczne, jeśli nie mieszczą się one w otworze wsadowym. A nawet jeśli się mieszczą, to warto pokroić na mniejsze kawałki twarde marchewki czy buraki, aby nie obciążać naszej wyciskarki.

 

ze skórką czy bez - czy trzeba obierać owoce i warzywa do wyciskarki

 

Ze skórką czy bez?

Skórki warzyw i owoców przeważnie zawierają wartościowe składniki dla organizmu, dlatego wydaje się, że nie powinniśmy się ich pozbywać. Są jednak i takie skórki, które łatwo chłoną szkodliwe dla organizmu substancje, więc ich usunięcie jest konieczne. Zastanawiając się nad tym, czy należy obierać owoce i warzywa ze skórki, powinniśmy kierować się również jakością produktów. Jeśli mamy pewność, że produkt pochodzi z ekologicznej uprawy albo z naszego ogródka, nie musimy pozbywać się skórki. Natomiast jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia warzyw lub owoców, istnieje podejrzenie, że mogły zostać skażone toksycznymi substancjami, wówczas powinniśmy pozbyć się skorek, nawet tych, które są jadalne.

Obieraczki do warzyw

Wyciskarka bez obierania, czyli owoce i warzywa, z których nie usuwamy skórki

Jabłka, gruszki i śliwki

Nie musimy obierać owoców, które mają jadalną skórkę – wystarczy, że je dobrze umyjemy. Pamiętajmy jednak, aby zawsze przekrajać jabłka i gruszki, ponieważ może się zdarzyć, że ich gniazda nasienne będą spleśniałe.

Kiwi

Mimo że kiwi należy do tych owoców, które mają niejadalną skórkę, nie musimy jej usuwać. W skórce kiwi znajduje się aż trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w miąższu. Poza tym jej składniki mają właściwości przeciwzapalne, antyrakowe i antyalergiczne. Co więcej, skórka kiwi znacznie ułatwia wyciskanie soku, podobnie zresztą jak szypułki truskawek. Wystarczy zatem, że dokładnie wymyjemy kiwi, pokroimy na kawałki i będziemy mogli wrzucić owoce do wyciskarki.

Marchewki

Marchwi nie musimy specjalnie przygotowywać do wyciskarki. Należy ją przede wszystkim dokładnie umyć, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Warto również odciąć dolną i górną końcówkę, gdyż są one wyjątkowo twarde i mogą doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.

Buraki

Wiele osób zastanawia się, czy obierać buraki do wyciskarki. Na szczęście nie musimy tego robić, wystarczy, że porządnie je umyjemy. Warto do tego celu wykorzystać szczotkę, aby skutecznie pozbyć się resztek ziemi i innych zabrudzeń. Podobnie jak w przypadku marchwi, odcinamy górną i dolną część buraka.

Ogórki

Jeśli mamy ogórki organiczne, nie powinniśmy ich obierać, ponieważ w ich skórce znajdują się potas, magnes i krzemionka. Te minerały mają wpływ na stan mięśni, kości, ścięgien i więzadeł. Przed włożeniem ogórków do wyciskarki, należy je dokładnie umyć.

Imbir

Imbiru nie trzeba obierać, wystarczy, że bardzo dokładnie go umyjemy, a następnie pokroimy na drobniejsze kawałki.

 

czy trzeba obierać owoce i warzywa do wyciskarki

 

Owoce i warzywa, które należy obierać

Cytrusy

Wyciskarka wolnoobrotowa świetnie sprawdzi się do cytrusów. Owoce cytrusowe, czyli pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki, klementynki czy pomelo, powinniśmy obrać ze skórki przed włożeniem do wyciskarki. Skórki cytrusów są grube, więc mogą szybko zatkać wyciskarkę i przyczynić się do jej uszkodzenia. Poza tym są ciężkostrawne dla żołądka i często spryskane szkodliwymi dla zdrowia substancjami.

Arbuzy i melony

Arbuz jest miękki i soczysty, więc doskonale nadaje się do wyciskania. Przed włożeniem do wyciskarki należy obrać arbuza, gdyż ma ona bardzo twardą skórkę, która może utrudnić pracę urządzenia. Natomiast usuwanie pestek nie jest konieczne. Podobnie postępujemy w przypadku melona.

Dynia

Ma bardzo twardą skórę, dlatego lepiej ją usunąć, aby nie narazić wyciskarki na uszkodzenia. Miąższ należy odkroić jak najbliżej skórki, ponieważ właśnie tam znajduje się najwięcej wartościowych składników.

Jakie owoce nie nadają się do wyciskarki?

Wyciskarka wolnoobrotowa umożliwia wyciskanie soku z większości owoców i warzyw. Są jednak i takie produkty, których nie powinno się wkładać do wyciskarki czy do sokowirówki. Należą do nich przede wszystkim owoce zawierające skrobię, czyli banany, papaje, mango, figi czy awokado. Tak naprawdę nie da się z nich wycisnąć soku. Jeśli wrzucimy je do wyciskarki, tylko zapchamy urządzenie i zmarnujemy owoce. Z tego względu, mięsiste owoce najlepiej włożyć do blendera i przygotować z nich gęsty mus lub koktajl.

 

jakie owoce nie nadają się do wyciskarki

 

Co robić z odpadami po wyciskaniu owoców i warzyw?

Owoce i warzywa wyciskamy po to, by uzyskać świeży i zdrowy sok. Jednak efektem ubocznym wyciskania jest pulpa, czyli resztki rozgniecionych warzyw i owoców. Są one pozbawione większości składników odżywczych, ponieważ trafiają one do soku. Nie oznacza to jednak, że pulpa jest bezwartościowa. Zawiera bowiem błonnik, który doskonale reguluje procesy trawienne i metabolizm, wspomaga pracę układu odpornościowego, a także zapewnia uczucie sytości na długi czas. Szkoda byłoby rezygnować z takich korzyści, dlatego pokażemy Wam, do czego można wykorzystać pulpę.

  • Smoothie – z pulpy przygotujemy gęsty koktajl, do którego możemy dodać też inne składniki, np. nasiona chia czy siemię lniane.

  • Zupa – pulpa będzie dobrą bazą do zupy typu krem. Pulpa pomarańczowa będzie doskonale pasować do zupy dyniowej, a jabłkowa nada smaku zupie pietruszkowej.

  • Pasta do kanapek – jeśli przygotowujemy sok warzywny, z pulpy z powodzeniem możemy zrobić pastę do kanapek. Wystarczy ją rozdrobnić w blenderze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy okazji możemy też dodać inne ulubione produkty i przyprawy.

  • Kulki mocy – pulpę można włożyć do blendera i rozdrobnić do uzyskania gładkiej masy, a następnie uformować z niej tzw. kulki mocy, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska. Można do nich dodać bakalie, daktyle, nasiona chia, a po uformowaniu w kulkę obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych.

  • Pokarm dla zwierząt – z resztek po wyciskaniu chętnie skorzystają myszy, szczury, króliki, szynszyle czy świnki morskie. Jeśli mamy takie zwierzątka w domu, z powodzeniem możemy im podać pulpę po wyciskanym soku.

  • Nawóz dla roślin – pulpa świetnie sprawdzi się jako nawóz, który użyźni ziemię w naszym ogródku. To organiczne i w pełnie bezpieczne dla środowiska rozwiązanie.

Wyciskarka bez obierania świetnie nadaje się do owoców i warzyw. Wystarczy dobrze umyć produkty, pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do urządzenia. Po kilku chwilach uzyskamy szklankę świeżego, smacznego i niezwykle zdrowego soku owocowo-warzywnego.

Zadzwoń do nas
pon-pt: 8:00-16.00
Napisz do nas