Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Co na grilla? Przepisy tradycyjne i wege
Na przełomie kwietnia i maja nad osiedlami domków jednorodzinnych i ogródkami działkowymi unosi się charakterystyczny zapach smażonych potraw. To znaczy, że zaczął się sezon grillowy! Większość z nas nie wyobraża sobie majówki i letnich spotkań bez grillowanych kiełbasek, karkówki i szaszłyków. Warto zadbać o różnorodność potraw, dlatego podsuwamy pomysły na pyszne dania. Gdy znów padnie pytanie: „Co na grilla?”, będziesz mieć sprawdzone przepisy.
Te informacje znajdziesz w artykule
|
Na czym smażyć? Rodzaje grillów na rynku
Zanim zaczniesz się zastanawiać, co zrobić na grilla, rozważ, na jakim urządzeniu chcesz to smażyć. Obecnie mamy dostępne następujące produkty:
- grille węglowe – tradycyjne i najpopularniejsze, w przedziale cenowym od parunastu złotych (za jednorazowe) do paruset za rozbudowane modele;
- grille elektryczne – popularna alternatywa dla węglowych; występują od małych modeli stawianych na blacie w kuchni po duże urządzenia;
- grille gazowe – to duże grille ogrodowe zasilane gazem z butli, kosztujące od paruset złotych wzwyż.
Odkąd na rynku pojawiły się modele elektryczne i gazowe, zaczęliśmy częściej przygotowywać potrawy na grillu. Ich budowa umożliwia korzystanie z nich na balkonie, a nawet w domu (szczególnie z małych modeli elektrycznych) bez przeszkadzania sąsiadom. Są także bardziej ekologiczne i szybciej się nagrzewają.
Co do grilla węglowego, jego zwolennicy wskazują, że tylko w ten sposób można uzyskać unikatowy smak i aromat potraw. Jednak według wielu osób dania równie dobrze smakują przypieczone w alternatywny sposób. Unikamy też wtedy tworzenia się rakotwórczych substancji, które powstają, gdy tłuszcz z potraw kapie na węgiel.
Co można zrobić na grillu elektrycznym i gazowym? To samo co na tradycyjnym węglowym. Ograniczeniem jest jedynie wielkość rusztu. Na małym położysz niewiele składników. Jednak zaletą niedużych grillów elektrycznych jest to, że przeważnie są zamykane. Dzięki temu łatwo przyrządzisz pyszne tosty, panini, mięso i warzywa opiekane równocześnie z dwóch stron.
Co można grillować?
Przyjęło się, że grillujemy głównie mięso, a to nieprawda. Warto rozszerzyć listę potraw. Więc co na grilla? Proponujemy takie produkty:
- mięso: drób, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, ryby
- owoce morza: krewetki, kalmary, homary, ośmiornice
- sery: camembert, halloumi, oscypek
- produkty wege: tofu, warzywne burgery i kiełbaski
- warzywa: ziemniaki, cebula, papryka, cukinia, bakłażany, szparagi, pomidory, kapusta, kukurydza
- grzyby: pieczarki, boczniaki
- owoce: banany, ananasy, brzoskwinie, jabłka, gruszki, arbuzy, figi
Tak skomponowany jadłospis będzie zdrowszy i bardziej atrakcyjny wizualnie. Kieruj się ciekawością i łącz smaki, np. gruszki albo ananasy z camemebertem, mięso z jabłkami.
Co przygotować na grilla ze znajomymi?
Grillowanie nadal najczęściej kojarzy się nam ze spotkaniem w gronie bliskich osób. To idealny sposób na spędzenie majówki lub letnich weekendów. Gdy przygotowujesz „grill party”, zadbaj o to, żeby potrawy były różnorodne. Nawet jeśli Ty lubisz zajadać się mięsem, inni mogą woleć ser albo warzywa. Dobrym pomysłem jest umówienie się ze znajomymi, kto co przygotuje. Inną opcją jest ustalenie, że każdy przynosi to, co najbardziej lubi – w ilości przeznaczonej dla siebie. Oprócz potraw, które będziecie grillować, przygotuj (albo przygotujcie) zimne przekąski i sałatki.
Gdy Ty organizujesz imprezę, masz przywilej ustalenia jadłospisu oraz rozdzielenia zadań między uczestnikami. Inną sytuacją jest ta, gdy dostajesz zaproszenie. Jeśli gospodarz nie sprecyzował, jak planuje menu, najlepiej weź coś, co zechcesz usmażyć specjalnie dla siebie na grillu. Jeśli chcesz, zrób trochę więcej potrawy, aby ktoś mógł jej spróbować. Z myślą o wszystkich uczestnikach możesz przygotować lekką sałatkę albo słodki deser, np. ciasto.
Co na grilla do znajomych? Kilka podpowiedzi
- Danie, które przypadnie do gustu większości osób, np. marynowany kurczak, nadziewane pieczarki lub cukinia, małe serki, np. oscypki. Nieduże porcje, żeby każdy mógł spróbować bez przejadania się.
- Lekka sałatka na grilla, która będzie pasować do usmażonych potraw, np. z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, pestkami słonecznika lub dyni i sosem vinegret.
- Upieczony w domu chleb. Może być z dodatkami, np. ziołami, oliwkami, orzechami itp.
- Dip do mięs i warzyw.
- Domowe przetwory, np. ogórki kiszone, konserwowe, grzybki, papryka, dynia w zalewie, a także konfitury, które pasują do wytrawnych potraw (z żurawiny, brusznicy).
- Przekąski, które będą przystawkami, np. krążki z tortilli, domowe nachosy itp.
- Ciasto, ciasteczka albo sałatka owocowa na deser.
- Napoje, czyli soki, alkohol. Możesz kupić np. wino pasujące do dań z grilla albo wziąć domowy sok. Dobrym pomysłem jest także woda. Okazuje się, że coraz więcej osób preferuje zwykłą wodę zamiast słodkich napojów.
Kiełbasa, kiełbasa i jeszcze raz karkówka – coś dla mięsożerców
Na grillu nadal najczęściej smażymy mięso. Gdy zastanawiamy się, co na grilla tanio i smacznie, od razu przychodzi nam do głowy kiełbasa. Nie wymaga ona też żadnego przygotowania oprócz nacięcia skórki. Innym mięsnym przysmakiem jest karkówka lub boczek. Dla leniwych producenci przygotowali wiele gotowych produktów w marynacie, które wystarczy tylko położyć na grillu. Ich smak jest… różny. Skład tak samo. Dlatego jeśli chcemy zjeść bardziej wyrafinowane dania, musimy bardziej się postarać.
Co przygotować na grilla – 3 przepisy z mięsem
Aby zachować różnorodność, wśród przepisów proponujemy drób, wieprzowinę i rybę. Może według niektórych ryby są daniem wegetariańskim, jednak mimo wszystko jest to mięso.
Kurczak w marynacie
Co nietypowego na grilla można przygotować z drobiu? A może kieszonki z kurczaka i paski zawijane w boczku? Poniżej są dwa przepisy na drobiowe smakołyki.
Klasyka, czyli karkówka z grilla
Co jest najważniejsze przy przygotowywaniu wieprzowiny na grilla? Oczywiście marynata! W poniższym filmie znajdziesz propozycję na przygotowanie karkówki w piwie.
Aromatyczny pstrąg pieczony
Jak przygotować soczystego pstrąga z grilla? Należy upiec go w papierze. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis.
Co na grilla wege? Dania bez mięsa
Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską i wegańską, a różnorodność takich potraw jest bardzo duża. W marketach znajdziemy roślinne kiełbaski, kaszankę, burgery itp. W każdym sezonie pojawiają się wegańskie nowości na grilla. Niezależnie od preferowanej diety zawsze można dodatkowo przygotować dania i desery w wersji wege. Nie obciążą tak żołądka jak kiełbasa lub karkówka. Co zrobić na grilla oprócz mięsa?
Nietypowe dania z grilla wege – 4 przepisy
Zaskocz znajomych pysznymi potrawami w wersji bezmięsnej. Ich przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane. Co ważne, biorąc pod uwagę ceny mięsa, takie dania to naprawdę tanie pomysły na grilla.
Grillowane ziemniaki z nadzieniem
Do przepisu najlepiej sprawdzą się duże, podłużne ziemniaki z odmian sałatkowych, które nie rozpadają się pod wpływem ciepła. Jeśli oprócz nich planujesz także inne potrawy, wystarczy 1 lub 2 na osobę. Nie odkładaj tego dania na sam koniec, gdy każdy będzie już najedzony, bo taki ziemniak jest naprawdę pożywny.
Składniki na ok. 6 ziemniaków:
- 250 g pieczarek
- duża papryka
- 2 ząbki czosnku
- wegański ser żółty, najlepiej taki, który się topi – ok. 250 g
- natka pietruszki do smaku
- sól, pieprz
Ziemniaki umyj, nakłuj je widelcem. Dzięki temu ciepło łatwiej przeniknie do wnętrza. Odkrój ich czubki – nie za wysoko, tak żeby służyły później za przykrywki. Wydrąż bulwy.
Przygotuj farsz. Czosnek drobno posiekaj. Pokrój pieczarki i paprykę w drobną kostkę. Wymieszaj wszystko, łącznie ze startym serem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw według uznania. Jeśli nie chcesz marnować wydrążonych części ziemniaków, możesz również zmieszać je z farszem.
Napełnij ziemniaki, przykryj czubkami. Dla pewności możesz przymocować je wykałaczkami. Zawiń w folię aluminiową i piecz ok. pół godziny, aż zmiękną.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak farszu, pieczarki podsmaż na patelni. Dzięki temu stracą one również część wody i farsz w ziemniakach będzie bardziej zbity.
Gdy nie jesteś na diecie wegańskiej, do farszu możesz wbić jajka i dodać gorgonzolę, która zaostrzy smak. Innym sposobem na przygotowanie takich ziemniaków jest wbicie jajka bezpośrednio do bulwy i pieczenie w ten sposób. Wtedy warto dosypać do środka koperek – bo przecież ziemniaki z koperkiem to najlepsze zestawienie.
Seitanowe żeberka z grilla
Jeśli tęsknisz za mięsnym smakiem, ale chcesz stosować dietę wege, to jest przepis dla Ciebie. Seitan to glutenowy odpowiednik mięsa. Dlatego, jeśli zastanawiasz się, co na grilla bez mięsa, ale z mięsnym smakiem, ten przepis może się sprawdzić. Spróbuj podać taką potrawę swoim „mięsożernym” znajomym i sprawdź ich reakcję.
Szaszłyki warzywne lub zestaw warzyw luzem
Przygotowanie szaszłyków na grilla nie zajmuje wiele czasu, a zawsze są one chętnie zjadane. Co dać do takiej wersji tego dania? To, co do szaszłyka tradycyjnego, tylko bez mięsa. Najlepiej sprawdzą się papryka, cukinia, bakłażan, bataty, cebula. Możesz też dodać pieczarki i kostki tofu.
Nie zapomnij o przyprawach. Najlepiej sprawdzą się według uznania: majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, suszony czosnek, suszone pomidory w płatkach. Całość skrop oliwą lub olejem.
Jeśli nie masz na tyle chęci, aby nabijać kawałki warzyw na patyczki, wymieszaj je w misce, posyp przyprawami i polej oliwą. Smaż je na aluminiowej tacce. Posłużą jako dodatek na ciepło do innych dań.
Inspirację do szaszłyków oraz innych dań warzywnych z grilla znajdziesz tutaj:
Ananas i banany z grilla – owocowy deser
Czym można zaskoczyć gości na grillu? Na pewno nie każdemu ten sposób przyrządzania potraw kojarzy się z owocami! Po daniach głównych mogą mieć ochotę na słodkie co nieco, dlatego warto się na to przygotować. Poza tym to świetny pomysł, gdy zastanawiasz się, co przygotować na grilla dla dzieci. Takie owoce na pewno je zachęcą.
Świeży ananas obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Natrzyj przyprawami w składzie:
- 3 łyżki cukru (zamiast niego możesz wykorzystać miód lub syrop klonowy)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Ułóż kawałki ananasa na tacce. Smaż ok. 5-10 minut z każdej strony, w zależności od miękkości, jaką chcesz uzyskać.
Banany przekrój wzdłuż na połówki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej osłodzić sobie (i innym) życie, połóż na nich parę kostek gorzkiej czekolady. Ułóż je skórkami do dołu bezpośrednio na ruszcie albo na tacce i smaż, aż zmiękną.
Jakie przystawki na grilla przygotować?
Zanim grillowane dania będą gotowe, na pewno zdążycie już zgłodnieć. Dlatego warto przygotować coś na początek. Świetnym pomysłem są zimne przekąski na grilla. Przykładowo mogą to być:
- nachosy z domowym dipem,
- roladki z tortilli z serkiem białym, ogórkiem, łososiem,
- koreczki z fety, oliwek i pomidorków koktajlowych,
- małe kanapeczki,
- różne sałatki.
Sałatka będzie także świetnym dodatkiem do grillowanych dań, dlatego lepiej przygotować dwie wersje – tę na początek i na dalszą część imprezy.
Innym sposobem na zaspokojenie pierwszego głodu są szybkie przekąski na grilla, które błyskawicznie podgrzejesz. Mogą to być:
- grzanki z masłem czosnkowym,
- roladki z tortilli wypełnione serem i boczkiem lub śliwkami,
- warzywa, które się szybko przygotowuje, np. szparagi zawijane w plastry boczku.
Zasady zdrowego grillowania
Wciąż panuje przeświadczenie, że grillowanie jest niezdrowe. Jednak to nie do końca prawda. Wartość takich posiłków zależy od tego, co na grilla wybierzesz i jak będziesz przygotowywać potrawy. Jeśli zastosujesz się do paru zasad, Twoje dania będą smaczne i zdrowe. Gdy dodatkowo z modelu węglowego przerzucisz się na grill gazowy albo elektryczny, ograniczysz ryzyko przedostawania się do potraw substancji ze spalonego tłuszczu.
Przygotuj więc swój ogród na wielkie grillowanie, testuj nowe przepisy i odkrywaj smaki, które podbiją Twoje podniebienie.