Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Czyszczenie lodówki – wszystko, co musisz wiedzieć
Jeśli z Twojej lodówki wydobywa się nieprzyjemny zapach, a żywność szybciej ulega zepsuciu, to znak, że powinieneś jak najszybciej przystąpić do jej czyszczenia. Dzięki systematycznej pielęgnacji zadbasz o świeżość przechowywanych produktów i nie dopuścisz do rozwoju bakterii, a przy tym zwiększysz żywotność urządzenia. Podpowiadamy, od czego zacząć czyszczenie lodówki i jakich środków do tego użyć.
Czyszczenie lodówki – ważna systematyka
Lodówka pracuje nieustannie, aby utrzymać świeżość przechowywanej żywności. Dlatego tak ważne jest jej systematyczne czyszczenie. Powinieneś zatem przynajmniej raz w tygodniu sprawdzać zawartość swojej chłodziarki i od razu wyrzucać żywność, która się zepsuła, zgniła lub straciła termin przydatności do spożycia. Tylko w ten sposób ochronisz pozostałe produkty spożywcze przed zepsuciem, a przy tym zapobiegniesz namnażaniu się bakterii i powstawaniu przykrych zapachów. Oprócz tego powinieneś szybko reagować na zabrudzenia. Jeśli wylejesz nawet małą ilość jogurtu, od razu go usuń. Nie czekaj, aż plamy i resztki żywności zaschną, gdyż mogą one nie tylko doprowadzić do rozwoju mikroorganizmów, ale również stać się przyczyną uszkodzenia lodówki.
Od czego zacząć czyszczenie lodówki?
Czyszczenie lodówki powinieneś rozpocząć od wyciągnięcia wtyczki z prądu. Jest to niezbędne do zachowania bezpieczeństwa. Kolejnym krokiem jest opróżnienie chłodziarki ze wszystkich produktów spożywczych, przeglądnięcie ich pod kątem świeżości i uporządkowanie. Następnie musisz wyjąć z lodówki wszystkie półki, szuflady, stelaż na butelki i balkoniki zamontowane na drzwiach. Umyj je porządnie w zlewie z użyciem płynu do mycia naczyń albo innych dedykowanych środków czyszczących, a następnie wytrzyj do sucha. Teraz możesz przystąpić do czyszczenia lodówki. Musisz dokładnie umyć jej wnętrze oraz uszczelki. Jeśli jesteś zwolennikiem środków ekologicznych, do mycia możesz wykorzystać ocet, który ma znakomite właściwości odkażające. Do czyszczenia równie dobrze nadaje się soda oczyszczona, która dobrze pochłania zapachy, a także sól kuchenna i cytryna. Dodając kilka łyżek wody do jednego z tych składników, uzyskasz skuteczny domowy środek do czyszczenia. Gdy umyjesz wnętrze lodówki, dokładnie wytrzyj je do sucha, a następnie włóż półki i szuflady. Odczekaj jeszcze kilka minut, zanim podłączysz urządzenie do gniazdka elektrycznego.
Czyszczenie lodówki – praktyczne porady
Pamiętaj, że lodówkę powinieneś wyczyścić również z zewnątrz. Dotyczy to obudowy, uchwytów i ewentualnie panelu sterowania. Do mycia nigdy nie używaj szorstkich gąbek ani płynów z mikrodrobinami, chlorem czy kwasami, gdyż mogą one bardzo łatwo porysować powierzchnię lodówki. Niektóre lodówki mają tzw. powierzchnię No finger, która zapobiega powstawaniu odcisków palców i nie sprzyja osadzaniu się zabrudzeń. W takim przypadku obudowę wystarczy przetrzeć miękką ściereczką z dodatkiem wody albo delikatnego płynu do mycia naczyń. Jeśli Twoja lodówka nie posiada technologii No Frost, musisz również pamiętać o jej regularnym rozmrażaniu - przynajmniej raz na pół roku. Dzięki systematycznej pielęgnacji przechowywana w lodówce żywność dłużej utrzyma świeżość, a samo urządzenie będzie pracować wydajnie i bezawaryjnie.