Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Gofrownica - na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?
Gofry z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną lub owocami - to jedna z tych potraw, która kojarzy nam się z latem. Kiedyś można je było kupić tylko w specjalnych punktach, jednak teraz dzięki gofrownicy, bez problemu możemy przyrządzić je we własnej kuchni. Dobry przepis na ciasto jednak może nie wystarczyć, aby przyrządzić chrupiące gofry. Potrzebna jest również wysokiej jakości gofrownica. Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? Odpowiedź znajdziesz w naszym poradniku.
Klasyczna czy wielofunkcyjna - jaką wybrać gofrownicę?
Zanim sprawdzimy, na co zwracać uwagę przy zakupie gofrownicy, powinniśmy zdecydować, jaki model nas interesuje. W sprzedaży dostępne są bowiem gofrownice klasyczne oraz urządzenia wielofunkcyjne. Tradycyjna gofrownica składa się z dwóch zamykanych i wyprofilowanych płyt podgrzewających. Na dolną płytę wylewa się ciasto, a następnie dociska górną płytą. Specjalny wskaźnik poinformuje nas, kiedy gofry będą gotowe.
Coraz większą popularnością cieszą się urządzenia wielofunkcyjne, które służą nie tylko do przygotowywania gofrów, ale również kanapek czy panini. Takie modele wyposażone są w wymienne płyty grzewcze, dzięki czemu pełnią funkcję gofrownicy, opiekacza i grilla elektrycznego. Wyjmowane płytki można łatwo wyczyścić pod bieżącą wodą, niektóre nadają się nawet do mycia w zmywarce.
Gofry prostokątne |
Gofry kwadratowe |
Gofry o nieregularnym kształcie |
Gofry trójkątne |
Gofry w kształcie serca |
Gofry w kształcie kwiatka |
Gofry okrągłe |
Gofry bąbelkowe |
Gofrownica - na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Oferta gofrownic jest bardzo szeroka i mocno zróżnicowana. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że tylko dobra gofrownica pozwoli nam usmażyć perfekcyjne, chrupiące gofry, bez ryzyka niedopieczenia czy przypalenia ciasta. Kupując urządzenie, warto więc zwrócić uwagę na kilka najważniejszych parametrów, m.in.:
- Moc - to jeden z najważniejszych parametrów, ponieważ wpływa na szybkość nagrzewania urządzenia, a co za tym idzie, ma wpływ na jakość gofrów. W sprzedaży dostępne są urządzenia o mocy od 700 do 1650 W - warto jednak wybierać modele o mocy przynajmniej 1000 W.
- Liczba i kształt gofrów - w sprzedaży dostępne są gofrownice, które pozwalają za jednym razem przygotować od 2 do 6 gofrów. Większość z nich ma płytki prostokątne lub kwadratowe Popularne są również płytki niestandardowe - okrągłe, trójkątne, w kształcie serc lub koniczyny.
- Rodzaj płyt grzewczych - mają one bezpośredni kontakt z ciastem, dlatego powinny być wykonane z bezpiecznego materiału, który sprawi, że ciasto łatwo będzie odklejać się od ich powierzchni. Płytki grzewcze mogą być żeliwne, ceramiczne i teflonowe, jednak te ostatnie są najbardziej popularne. Powłoka teflonowa jest bowiem nieprzywierająca, dzięki czemu gofry nie będą przywierać do powierzchni płytek i zachowają swój kształt.
- Obudowa - dobra gofrownica powinna mieć wytrzymałą i odporną na wysoką temperaturę obudowę. Najczęściej spotykane są modele wykonane ze stali lub tworzywa sztucznego. Te pierwsze są dość trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, ale mogą trochę ważyć. Natomiast modele z plastikowymi obudowami są lekkie i występują w wielu kolorach, ale są mniej wytrzymałe.
- Regulacja temperatury - nowoczesne gofrownice oferują możliwość regulacji temperatury, co pozwoli eksperymentować ze stopniem wypieczenia gofrów. Nie jest to jednak niezbędny dodatek.
- Dodatkowe funkcje - niektóre modele gofrownic oferują dodatkowe funkcje, np. antypoślizgowe nóżki, schowek na kabel, uchwyty termoizolacyjne czy obrotową konstrukcję, dzięki której gofry są równomiernie dopiekane z każdej strony.
Jaka gofrownica jest najlepsza?
Oferta gofrownic jest na tyle zróżnicowana, że bez problemu powinniśmy znaleźć model dopasowany do naszych potrzeb. Przy wyborze, warto kierować się nie tylko ceną, ale również parametrami i marką. Popularni producenci gofrownic to: MPM, Optimum, Tefal, Dezal czy Adler.
Aby ułatwić Wam wybór, przygotowaliśmy krótki ranking gofrownic, które zbierają dobre opinie wśród konsumentów:
- Gofrownica Dezal 301.4 - posiada płyty grzewcze wykonane z odlewu aluminium, które pokryto greblonem, czyli specjalną nieprzywierającą powłoką. Urządzenie ma moc 1300 W i pozwala przygotować dwa prostokątne gofry.
- Gofrownica Adler AD 3036 - to urządzenie o mocy 1500 W, które pozwala przygotować cztery chrupiące gofry w kształcie kwadratów. Jej płyty grzewcze zostały pokryte nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu wyjmowanie gofrów nie sprawia żadnych problemów. Gofrownicę można przechowywać w pozycji pionowej.
- Gofrownica Camry CR3025 - produkt archiwalny - jest to model o mocy 1150 W, który umożliwia przygotowanie jednocześnie czterech gofrów. Płyty grzewcze pokryto powłoką nieprzywierającą, co ułatwia czyszczenie, natomiast termostat utrzymuje temperaturę na odpowiednim poziomie.
- Gofrownica Dezal 301.5 - posiada moc 1300 W i płyty grzewcze pokryte nieprzywierającą powłoką. Pozwala przygotować dwa kwadratowe gofry. Nienagrzewający się uchwyt zapewnia bezpieczną obsługę.
Przepisy na gofry
Wiemy już, na co zwrócić uwagę przy zakupie gofrownicy. Poznajmy teraz sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiący gofry, które przypomną nam wakacyjne chwile.
Przepis na gofry od Ani Starmach
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- dodatkowo: cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania.
Jak przygotować ciasto?
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy do nich mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i cukier. Wszystko dokładniej miksujemy mikserem. Biało ubijamy w osobnej misce, a następnie dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy do maksymalnej temperatury, nakładamy chochlą ciasto na płyty grzewcze i pieczemy około 3-4 minuty.
Gofry podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Przepis na gofry belgijskie z Domowe - Wypieki.pl
Składniki na około 10 gofrów:
- 250 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 125 ml mleka,
- 16 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
- 2 jajka, temperatura pokojowa,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 100 g masła,
- 100 g cukru perlistego.
Jak przygotować gofry belgijskie?
Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw należy przygotować rozczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru waniliowego, drożdżami i 3 łyżkami mąki. Następnie przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Masło musimy roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niego resztę mąki, jajka, sól i rozczyn. Wszystko wyrobić mikserem z hakami lub robotem kuchennym. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego cukier perlisty i delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać do wysokiej temperatury i nakładać ciasto na płyty grzewcze. Gofry smażyć przez kilka minut na złoty kolor.
Jak korzystać z gofrownicy?
Obsługa gofrownicy jest bardzo łatwa i nikomu nie powinna sprawić problemów. Często pojawiają się jednak pytania, dotyczące jej użytkowania, dlatego postanowiliśmy odpowiedzieć na najpopularniejsze z nich.
- Ile czasu piec gofry w gofrownicy?
Czas pieczenia gofrów będzie zależał od mocy naszej gofrownicy. W urządzeniach o mocy 700 W, gofry będą się piec dość długo - około 7-9 minut. W modelach o mocy powyżej 1000 W często wystarczy kilka minut. Warto więc doczytać w instrukcji obsługi, jaki czas pieczenia podaje producent.
-
Czy gofrownicę trzeba smarować olejem?
To zależy od modelu gofrownicy. Nowoczesne modele nie wymagają smarowania, ponieważ ich płyty grzewcze pokryte są specjalną powłoką nieprzywierającą. W przypadku starszych gofrownic smarowania płytek olejem jest konieczne, aby gofry nie przykleiły się do ich powierzchni i nie rozerwały podczas wyjmowania.
-
Dlaczego gofry wychodzą gumowe a nie chrupiące?
Przyczyn może być kilka. Jedną z nich jest zbyt niska moc gofrownicy - urządzenie nie jest w stanie równomiernie się rozgrzać, zamknąć ciasto i jeszcze odparować z niego wodę. Winą można też obarczyć sam przepis na ciasto, a także sposób studzenia gofrów. Aby zyskały chrupkość, warto je studzić na ruszcie lub blaszce z kratką.