Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Suszarka spożywcza - co suszyć?
Suszenie grzybów, owoców i warzyw nie jest skomplikowane, ale wymaga przygotowań, cierpliwości i czasu. Sam proces suszenia może bowiem trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin. Warto więc zaopatrzyć się w dobrą suszarkę spożywczą, dzięki której suszone produkty zachowają swój smak, kolor i wartości odżywcze. O tym, jak działa suszarka spożywcza i co można w niej suszyć, przeczytasz w poniższych akapitach.
Aktualizacja 15.05.2023 r.
Na czym polega proces suszenia żywności?
Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Dzięki niej możemy zachować produkty do późniejszego wykorzystania. Proces suszenia polega na usunięciu wilgoci z żywności, co ma zapobiec jej zepsuciu. Obniżając zawartość wody w produkcie o około 15%, można zahamować rozwój drobnoustrojów i pleśni. Natomiast zmniejszenie wody w produkcie poniżej 5% spowalnia przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne. Należy jednak pamiętać, że nie zabezpiecza to przed utlenianiem. Właśnie dlatego suszona żywności musi być przechowywana w specjalnych opakowaniach, które chronią przed dostępem tlenu, wilgotnieniem i innymi szkodnikami. Suszenie pozwala nie tylko wydłużyć czas przechowywania żywności, ale również zachować jej wartości odżywcze. Podczas suszenia owoce i warzywa kurczą się, stają się lżejsze, ale zachowują swój smak, kolor i cenne wartości.
Dlaczego warto suszyć żywność?
Największą zaletą suszenia produktów żywnościowych jest to, że możemy je bezpiecznie przechowywać przez długi czas, bez konieczności jej przetwarzania. Warto jednak dodać, że suszona żywność jest w pełni naturalna. Nie zawiera żadnych konserwantów, barwników ani wspomagaczy smaku. Suszone owoce i warzywa zachowują swoje cenne witaminy, minerały, błonnik czy potas, dzięki czemu ich spożywanie korzystanie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Kolejnym atutem suszonej żywności jest to, że zajmuje niewiele miejsca. Suszone owoce, warzywa czy grzyby można przechowywać w słoikach, pojemnikach albo szczelnie zamkniętych workach papierowych.
Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw?
Suszenie żywności nie jest skomplikowane, ale czasochłonne. Proces ten można przeprowadzić naturalnie, wykorzystując ciepło słoneczne i wiatr albo sztucznie - za pomocą suszarki do żywności lub piekarnika. Obecnie najpopularniejszym urządzeniem do domowego suszenia jest suszarka spożywcza, która składa się z zespołu grzewczo-wentylacyjnego, kilku płaskich sit i szczelnej pokrywy. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu odpowiedniej temperatury, grzałka rozpocznie nagrzewanie powietrza. W podstawie suszarki zamontowany jest wentylator, który będzie wypychał to gorące powietrze do góry. W ten sposób powietrze rozchodzi się po całej suszarce, dzięki czemu na wszystkich poziomach utrzymuje się podobna temperatura.
Suszarka spożywcza – co suszyć?
Wiele osób zastanawia się, co można suszyć w suszarce spożywczej. Najczęściej kojarzymy ją z suszeniem grzybów, ale okazuje się, że jej zastosowanie jest o wiele szersze. W suszarce z powodzeniem możemy suszyć także owoce, warzywa, mięso, ryby, zioła, przyprawy, kwiaty, a nawet domowe makarony. Co suszyć i jak to zrobić? Sprawdzamy.
Jakie owoce można suszyć w suszarce?
Wybór owoców, które możemy włożyć do suszarki, jest ogromny. Do suszenia nadają się, m.in.: jabłka, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, czereśnie, żurawina, figi, truskawki, winogrona i wiele innych. Owoce najlepiej jest suszyć w temperaturze około 60°C. Należy jednak pamiętać, że owoce zawierające więcej miąższu i wody będą się suszyć znacznie dłużej.
Jak suszyć owoce? Przede wszystkim należy je dobrze umyć, usunąć z nich listki, pestki czy szypułki. W zależności od konsystencji owoce kroimy w kostkę, plasterki, na ćwiartki lub połówki.
Dla przykładu sprawdźmy, jak suszyć czereśnie. Najpierw owoce trzeba umyć, następnie usunąć z nich ogonki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki czereśni należy układać na sitkach skórką do dołu. Czas suszenia czereśni może wynosić od 13 do nawet 21 godzin. Po wysuszeniu czereśnie będą przypominać rodzynki.
Natomiast suszenie brzoskwiń trwa krócej, od 8 do 16 godzin. Owoce trzeba obrać ze skórki i usunąć z nich pestkę, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Suszone brzoskwinie będą mieć sprężystą konsystencję.
Wiele osób się zastanawia, ile kosztuje suszenie owoców w suszarce. Trudno jest udzielić na to odpowiedzi, ponieważ koszt suszenia będzie zależał od kilku czynników, mianowicie od: mocy urządzenia, rodzaju produktu, a także jego wielkości i zawartej w nim wody.
Owoce | Czas suszenia | Konsystencja |
Jabłka | 7-15 godzin | Sprężysta |
Banany | 6-10 godzin | Skórzasta |
Czereśnie | 13-21 godzin | Skórzasta i lepka |
Żurawina | 10-12 godzin | Sprężysta |
Truskawki | 7-15 godzin | Skórzasta i krucha |
Pomarańcze | 4-6 godzin | Sprężysta |
Źródło: www.suszarkidoowocow.pl
Jakie warzywa można suszyć?
Lista warzyw, które można suszyć w suszarce spożywczej, jest nieco krótsza niż lista owoców. Znajdują się na niej jednak takie warzywa jak: marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, burak, pomidor, papryka, por czy seler naciowy. Należy pamiętać, że do suszenia zawsze wybieramy zdrowe warzywa - nie mogą być one uszkodzone, nadgniłe czy spleśniałe. Niektóre warzywa przed suszeniem należy zblanszować, a jeszcze inne ugotować na parze, np. buraki. Ze względu na to, że warzywa korzeniowe mają tendencję do ciemnienia, przed suszeniem należy je pokroić i zblanszować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Jednak wiele warzyw można suszyć na surowo - trzeba je jedynie dobrze umyć i pokroić na mniejsze części, w kawałki, plastry, paski lub kostkę. Jeśli chodzi o czas suszenia, to w dużej mierze jest on uzależniony od rodzaju warzyw. Warto jednak początkowo ustawić temperaturę około 50°C do warzyw, a po kilku godzinach podwyższyć ją do około 65-70°C.
Wiele osób zastanawia się, czy w suszarce można suszyć ziemniaki i w ten sposób przygotować zdrowe chipsy ziemniaczane. Jest to możliwe, jednak, aby przygotować takie chipsy, należy ziemniaki pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny. Następnie pokrojone plasterki należy wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Aby chipsy nabrały smaku, warto przygotować do nich marynatę - z oliwy i ulubionych przypraw. Kolejnym krokiem jest ułożenie plasterków na sitach suszarki. Suszenie ziemniaków odbywa się w temperaturze 55°C i trwa około 10-12 godzin. W połowie suszenia należy obrócić ziemniaki na drugą stronę.
Warzywa | Czas suszenia | Konsystencja |
Rabarbar | 6-10 godzin | Skórzasta |
Szparagi | 5-6 godzin | Krucha |
Buraki | 8-12 godzin | Skórzasta |
Marchewki | 6-10 godzin | Skórzasta |
Cebula | 4-8 godzin | Skórzasta |
Pomidory | 5-9 godzin | Skórzasta lub krucha |
Źródło: www.suszarkidoowocow.pl
Jak suszyć grzyby w suszarce?
Suszenie grzybów jest jednym z podstawowych zadań suszarki. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Należą do nich maślaki. Mają one kapelusze pokryte śliską skórą, która nie będzie dobrze się suszyła. Najlepiej suszyć grzyby, które są suche z natury, mają twarde kapelusze i dużą ilość miąższu. Odpowiednie więc będą borowiki, podgrzybki, koźlarze, a także grzyby blaszkowane, takie jak kurki czy kanie.
Przed suszeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, nie trzeba ich myć. Robaczywe czy uszkodzone grzyby od razu odrzucamy. Suszyć możemy zarówno kapelusze, jak i trzonki. Większe grzyby należy pokroić w plastry, a małe można suszyć w całości. Czas suszenia grzybów zależy od ich wielkości oraz mocy urządzenia, ale zazwyczaj wynosi on od 3 do 6 godzin.
Czy można suszyć mięso w suszarce spożywczej?
Okazuje się, że suszarka spożywcza doskonale nadaje się również do suszenia mięsa. Specjaliści polecają chude mięso wołowe (ligawę lub polędwicę), drób oraz wieprzowinę. W suszarce można również suszyć dziczyznę (mięso z jelenia czy sarny) oraz ryby. Suszenie mięsa w suszarce nie jest trudne, ale wymaga przygotowań. Każdy produkt należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, następnie osuszyć i podzielić na paski w poprzek włókien. Ich długość może być dowolna, ale jeśli chodzi o grubość, warto trzymać się 0,5 cm. Kolejnym krokiem będzie przyprawienie mięsa - może być samą solą, ale dla lepszego smaku warto przygotować marynatę. Mięso w marynacie należy odstawić do lodówki na około 6-12 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie z mięsa należy usunąć nadmiar marynaty, a następnie rozłożyć je na sitach suszarki. Mięso suszymy w temperaturze około 69°C od 6 do 12 godzin.
Jak suszyć zioła i przyprawy?
Wiele osób zapomina, że suszarka nadaje się nie tylko do owoców, warzyw czy grzybów, ale również do ziół i przypraw. W suszarce można suszyć natkę pietruszki, miętę czy bazylię. Warto pamiętać, aby do suszarki jednorazowo wkładać tylko jeden gatunek ziół, gdyż uwolnione z nich olejki eteryczne mogą się mieszać i nawzajem przez siebie wchłaniać. Jaka moc będzie odpowiednia do suszenia ziół? Temperatura nie powinna być wyższa niż 40°C. Rośliny powinniśmy suszyć około 2-4 godziny aż do uzyskania suszonki.
Suszarka spożywcza – jaką kupić?
Skoro już wiemy, co suszyć w suszarce, możemy przejeść do wyboru konkretnego urządzenia. Oferta suszarek spożywczych jest dość szeroka. Dostępne są modele okrągłe, kwadratowe lub prostokątne. Większość z nich ma przezroczystą obudowę, co pozwala kontrolować proces suszenia bez konieczności otwierania pokrywy. Poniżej prezentujemy trzy suszarki spożywcze, które zbierają dobre opinie wśród użytkowników. Warto jednak pamiętać, że nie każda suszarka nadaje się do suszenia wszystkich typów żywności.
Suszarka spożywcza Optimum RK 0132
Jest to urządzenie o mocy 520 W, wyposażone w 5 przezroczystych sit o wielkości 32 × 32 cm. Suszarka oferuje możliwość płynnej regulacji temperatury w zakresie od 40 do 70°C, dzięki czemu będzie odpowiednia do suszenia różnego rodzaju żywności.
Suszarka do warzyw i owoców Severin OD 2940 – produkt archiwalny
Ten model został wyposażony w 5 sit - każde o średnicy 31 cm. Zarówno sita, jak i obudowę suszarki wykonano z przezroczystego tworzywa sztucznego, co pozwala monitorować suszoną żywność. Suszarka dysponuje mocą 250 W - sprawdzi się do suszenia grzybów, warzyw, owoców i ziół.
Suszarka spożywcza Zelmer ZFD1005 – produkt archiwalny
W tym modelu zamontowano silnik o mocy 520 W, który znacznie wpływa na szybkość suszenia żywności. Suszarka została wyposażona w 4 przezroczyste tace - każda z nich jest w stanie udźwignąć maksymalnie 2,5 kg produktów. Oznacza to, że maksymalne obciążenie suszarki wynosi 10 kg. Co więcej, suszarka oferuje regulację temperatury do 70°C i Timer, który odlicza czas od 1 do 48 godzin. Dla bezpieczeństwa producent wyposażył suszarkę w antypoślizgowe nóżki, a dzięki temu, że tacki są wyjmowane, łatwo można je utrzymać w czystości.