Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Z jakiej firmy krajalnica? Czym się kierować przy jej zakupie?
Mogłoby się wydawać, że domowe krajalnice już dawno odeszły do lamusa, ale… nic bardziej mylnego. W dalszym ciągu są chętnie wybierane przez osoby, które pieką własny chleb, robią szynki i rolady albo po prostu wolą kupować cały bochenek chleba i dopiero później kroić go na równe kromki. Z jakiej firmy krajalnica będzie najlepsza? Na co warto zwrócić uwagę przy jej wyborze? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.
Rodzaje krajalnic
Zanim przejdziemy do rozważań na temat, z jakiej firmy krajalnica jest najlepsza, zapoznajmy się z urządzeniami do krojenia, które są dostępne na rynku. Ze względu na sposób działania, wyróżniamy:
- Krajalnice mechaniczne - są to tzw. krajarki. To proste urządzenia, które nie wymagają podłączenia do prądu, a jedynie kilku machnięć ręką. Takie krajalnice przeznaczone są do krojenia jednego typu żywności, np. jajek lub ziemniaków.
- Krajalnice elektryczne - to o wiele bardziej zaawansowane urządzenia, które mają wbudowany silnik. Z tego też względu wymagają podłączenia do prądu. Składają się z korpusu, obrotowego noża i podajnika, mają też dociskacz, który ułatwia krojenie. Tego typu urządzenia występują w wersji wolnostojącej oraz do zabudowy. Krajalnice wolnostojące są przenośne i można je ustawić w dowolnym miejscu na blacie. Natomiast krajalnice do zabudowy zazwyczaj chowa się w specjalnie zaprojektowanych szafkach lub szufladach. Ich cena jest bardzo wysoka, dlatego też nie cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów.
Ze względu na rodzaj krojonych produktów, wyróżniamy też krajalnice do pieczywa, krajalnice do mięsa i wędlin oraz krajalnice do sera.
Krajalnica mechaniczna (krajarka) |
Krajalnica elektryczna |
Jak wybrać dobrą krajalnicę do chleba i do wędlin?
Wybór krajalnicy nie jest tak trudnym zadaniem, jak choćby wybór lodówki czy piekarnika. Krajalnica ma prostszą konstrukcję, a do tego nie ma elektroniki i wielu innych dodatkowych funkcji. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy udać się do sklepu i kupić pierwszą lepszą krajalnicę, którą zdejmiemy z półki. Przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów.
- Obrotowy nóż - to zdecydowanie najważniejszy element krajalnicy. To właśnie on, obracając się, kroi chleb na kromki oraz wędlinę i ser na cienkie plasterki. W większości urządzeń jest on wykonany z wytrzymałej stali nierdzewnej albo z tytanu. Natomiast profesjonalne krajalnice mają noże wykonane ze stali chromowo-węglowej. Warto jednak zwrócić uwagę, czy ostrze jest gładkie, czy ząbkami. Gładkie ostrze jest bowiem przeznaczone do krojenia wędlin, sera oraz warzyw. Z kolei ostrze z ząbkami nadaje się do krojenia rozmaitych produktów. Jeśli więc chcemy, aby krajalnica była uniwersalna, powinniśmy wybrać ostrze z ząbkami.
- Materiał wykonania - krajalnice domowe przeważnie mają obudowę wykonaną z tworzywa sztucznego. Jest ona dość lekka, łatwa w codziennym użytku, ale nie należy do najtrwalszych. Z kolei krajalnie profesjonalne, wybierane do sklepów i lokali, mają obudowy wykonane ze stali i metalu. Są one ciężkie, ale za to bardzo wytrzymałe, wręcz stworzone do intensywnej pracy.
- Grubość krojenia - każda dobra krajalnica do chleba oferuje regulację grubości krojenia. Zazwyczaj mieści się ona w zakresie od 0 do 15 mm albo nawet do 22 mm. Dzięki regulacji grubości będziemy mogli pokroić na cieniutkie plastry wędlinę, chleb na równe kromki i mięso na idealne porcje.
- Zabezpieczenia krajalnicy - większość urządzeń ma wbudowane zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem oraz osłonę palców, która ochrania dłonie przed obracającym się ostrzem.
- Dodatkowe wyposażenie - każda krajalnica powinna mieć w wyposażeniu dociskacz, który ułatwi krojenie i zapewni dłoniom bezpieczeństwo. Do niestandardowego wyposażenia należy natomiast ostrzarka do noża oraz tacka na pokrojoną żywność, na którą spadają pokrojone kawałki. Czyszczenie tacki nie jest uciążliwe - wystarczy ją regularnie myć pod bieżącą wodą.
Kto robi najlepsze krajalnice do domu?
Nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie, z jakiej firmy krajalnica jest najlepsza. Wielu producentów wypuszcza na rynek wysokiej jakości urządzenia, które doskonale sprawdzą się do domowego użytku. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę na krajalnice następujących producentów: Graef, Zelmer, Bomann, Gorenje, Bosch czy Ritter. Wszystkie te marki dominują w rankingach popularności krajalnic, co oznacza, że są polecane przez konsumentów.
Jeśli chodzi o ceny krajalnic, są one zróżnicowane i w dużym stopniu uzależnione od stopnia zaawansowania urządzenia. Najtańsze modele, bez dodatkowych akcesoriów, kupimy już za około 100 zł. Natomiast za bardziej zaawansowane urządzenia przyjdzie nam zapłacić około 200-300 zł. Te ceny dotyczą jednak krajalnic wolnostojących. Modele do zabudowy są bowiem o znacznie droższe - za najtańsze trzeba zapłacić około 1300 zł.
Jaką krajalnicę kupić?
Poniżej przygotowaliśmy zestawienie polecanych modeli krajalnic, które warto kupić do swojej kuchni:
Jest to urządzenie o mocy 150 W, wyposażone w zdejmowane ostrze z ząbkami. Nóż został wykonany ze stali nierdzewnej, a obudowa z tworzywa sztucznego. Krajalnica oferuje płynną regulację grubości krojenia, którą można regulować w zakresie od 0 do 15 mm. Dodatkowo została ona wyposażona w schowek na przewód, tackę na żywność oraz antypoślizgowe nóżki, dzięki którym krajalnica nie przesunie się ani o milimetr podczas użytkowania. Bezpieczeństwo zapewnia również blokada włącznika i dociskacz, który chroni nasze palce. Poza tym krajalnica jest składana - wystarczy wyjąć płytę podstawy, aby schować urządzenie do szafki.
Producent wyposażył ją w silnik o mocy 100 W oraz wysokiej jakości ostrze Solingen, które zostało wykonane ze stali nierdzewnej. Krajalnica pozwala regulować grubość krojenia w zakresie 0-17 mm, a do regulacji służy wygodne pokrętło. Poza tym została wyposażona w antypoślizgowe nóżki, blokadę przed przypadkowym uruchomieniem oraz tackę na żywność. Prowadnica jest odłączana, więc łatwo można ją wyczyścić pod bieżącą wodą.
To kolejna polecana krajalnica słoweńskiej marki Gorenje. Jej obudowa została wykonana z metalu i plastiku w kolorze szarym, a ostrze Solingen ze stali nierdzewnej. Tarcza z ząbkami bez problemu poradzi sobie z pokrojeniem chleba, mięsa, wędlin i serów, a także owoców i warzyw. Krajalnica ma silnik o mocy 110 W i pozwala kroić plastry o grubości do 15 mm. Bezpieczeństwo użytkowania zapewnia blokada przed przypadkowym uruchomieniem oraz nóżki z przyssawkami, które zapewniają stabilność. Krajalnica cechuje się małymi rozmiarami, więc bez problemu sprawdzi się w każdej kuchni.