Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Z czego najlepsza patelnia? Jaki model wybrać?
Patelnia zaraz obok garnków jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego. W sklepach znajdziemy patelnie przeznaczone do smażenia naleśników, ryb, a nawet jajek sadzonych. Tak szeroka oferta patelni sprawia, że wybór tej jedynej może okazać się nie lada wyzwaniem. Z naszego poradnika dowiesz się, z czego najlepsza patelnia jest wykonana, jakie są rodzaje i na co warto zwrócić uwagę przy jej zakupie.
Z czego najlepsza patelnia?
Dostępne na rynku patelnie wykonane są z różnych materiałów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, dlatego warto sprawdzić, jakie rodzaje patelni najlepiej dopasują się do naszych potrzeb i spełnią oczekiwania.
Rodzaj patelni | Zalety | Wady |
Patelnia żeliwna
|
|
|
Patelnia emaliowana
|
|
|
Patelnia stalowa
|
|
|
Patelnia miedziana
|
|
|
Patelnia tytanowa
|
|
|
Patelnia szklana
|
|
|
Jakie powłoki mają patelnie?
To, z jakiego tworzywa wykonana jest patelnia, nie jest jedynym czynnikiem, który decyduje o jej wysokiej jakości. Bardzo ważna jest również powłoka, którą pokryte jest dno patelni. To właśnie od niej będzie zależała szybkość nagrzewania, łatwość czyszczenia czy brak problemów z przywieraniem potraw. Obecnie na rynku znajdziemy patelnie z różnymi powłokami - każda z nich ma pewne wady i zalety.
Powłoka ceramiczna
Patelnia z powłoką ceramiczną pozwala w wygodny sposób kontrolować stopień wysmażenia potraw. Nadaje się zarówno do smażenia ryb, mięs, jak i warzyw. Ceramiczna warstwa zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw, dzięki czemu do smażenia można użyć niewielkiej ilości tłuszczu. Co więcej, patelnia ceramiczna jest odporna na działanie wysokich temperatur, żrących detergentów, a także na uszkodzenia mechaniczne. Długo utrzymuje ciepło, nie zmienia smaku potraw i nie wchodzi w interakcje z żywnością. Warto wspomnieć, że podczas smażenia produkty nabierają ładnego złocistego koloru.
Patelnia ceramiczna ma jednak kilka wad. Przede wszystkim nie jest odporna na nagłe zmiany temperatury. Jeśli zalalibyśmy zimną wodą rozgrzaną patelnię, mogłoby dojść do uszkodzenia powłoki ceramicznej. Poza tym tego typu patelnia nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Powłoka teflonowa
Patelnie z powłoką teflonową są popularne, łatwo dostępne i chętnie wybierane przez konsumentów. Teflon jest odporny na wysokie temperatury, a potrawy nie przywierają do jego powierzchni. Dzięki temu na patelniach teflonowych można smażyć potrawy bez dodatku tłuszczu. Co więcej, warstwa teflonowa szybko się rozgrzewa i jest łatwa do utrzymania w czystości.
Należy jednak pamiętać, że powłoka teflonowa jest bardzo delikatna - łatwo można ją zarysować lub zetrzeć, przez co straci swoje właściwości. Właśnie dlatego na takiej patelni należy używać drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych. Warto również pamiętać, że patelni teflonowej nie wolno przegrzewać ani myć w zmywarce.
Powłoka tytanowa
Ta gruba powłoka jest trwała, odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Do powłoki tytanowej nie przywierają potrawy, co umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu. Można również mieszać potrawy metalowymi sztućcami, bez obaw o uszkodzenie powłoki.
Czasami powłoka tytanowa jest mieszana z powłoką ceramiczną, co sprawia, że staje się bardziej śliska. Jeśli chodzi o wady patelni z powłoką tytanową, to z pewnością można do nich zaliczyć cenę. Tego typu patelnie należą do najdroższych na rynku.
Powłoka granitowa
Patelnie z powłoką granitową wykonane są zazwyczaj z wysokiej jakości aluminium lub stali nierdzewnej. Powłoka z drobinkami granitu sprawia, że są one niezwykle odporne na zarysowania, odkształcenia czy pęknięcia. Poza tym powłoka jest nieprzywierająca, co nie tylko umożliwia smażenie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu, ale również sprawia, że łatwiej można ją wyczyścić. Taka powłoka z kamienia, bez teflonu, jest również bezpieczna dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością.
Mimo, że powłoka granitowa ma wiele zalet, ma też kilka wad. Przede wszystkim ma grubsze dno, co przekłada się na jej większy ciężar. Nie nadaje się również do mycia w zmywarce, dlatego pozostaje nam jedynie mycie ręczne.
Powłoka marmurowa
Marmur znany jest z wysokiej odporności na zarysowania, odkształcenia czy przypalenia potraw. Właśnie dlatego garnki i patelnie wykonane z aluminium często są wykończone powłoką marmurową. Sprawia ona, że dno patelni szybko się nagrzewa i przez długi czas utrzymuje odpowiednią temperaturę. Patelnia nadaje się do smażenia przy minimalnej ilości tłuszczu, bez obaw można na niej używać metalowych przyborów kuchennych.
Rodzaje patelni ze względu na zastosowanie
Kupując patelnię, musimy sprawdzić nie tylko, z jakiego materiału jest zrobiona, ale również, jakie jest jej zastosowanie. Obok klasycznych patelni, które nadają się zarówno do smażenia, gotowania, jak i duszenia, znajdziemy również modele do zadań specjalnych.
Patelnia grillowa
Jej dno pokryte jest wyprofilowanymi rowkami, które pozwalają ograniczyć ilość tłuszczu. Podczas smażenia tłuszcz z potrawy wytapia się i osiada na dnie rowków. Dzięki temu przygotowywana potrawa jest mniej kaloryczna, zdrowsza i smaczniejsza.
Patelnia do ryb
Ma charakterystyczny owalny kształt, który pozwala na smażenie całych ryb. Natomiast dno patelni pokryte jest specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu.
Patelnia WOK
To głęboka patelnia z wyprofilowanym dnem, które umożliwia przyrządzanie zdrowych i smacznych potraw z warzyw, mięsa, ryżu i makaronu. Produkty, które mają być najmocniej usmażone, znajdują się na dnie patelni, a te, które mają być tylko lekko podgrzana na wysokich bokach patelni. Tego typu patelnia doskonale nadaje się do przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej.
Patelnia do naleśników
Jest lekka, okrągła i ma płytkie brzegi, dzięki czemu doskonale nadaje się do podrzucania i przekręcania naleśników. W sklepach można też znaleźć patelnię dwustronną, która pozwala na smażenie naleśników z dwóch stron jednocześnie, co znacznie skraca czas przygotowywania potrawy.
Patelnia do jajek sadzonych i placków
Taka patelnia ma specjalne wgłębienia, dzięki czemu jajka sadzone czy placki mają takie same kształty i są jednakowo wysmażone. Wgłębienia mogą mieć różne kształty - najpopularniejsze są okrągłe, ale można też spotkać patelnie z wgłębieniami w kształcie serduszek, kwiatków czy uśmiechniętych buziek. Tego typu patelnie świetnie sprawdzą się do smażenia jajek sadzonych, omletów, racuchów, placków czy pancakes.
Patelnia do paelli
To płaska i szeroka patelnia, wyposażona w dwa uchwyty. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia potraw w piekarniku. Taką patelnię wykorzystuje się również do serwowania potraw, aby każdy mógł poczęstować się daniem.
Jaką kupić patelnię?
Gdy już zdecydujemy, z jakiego materiału patelnia nas interesuje i do czego chcemy ją wykorzystywać, będziemy mogli przejść do wyboru konkretnego modelu. Przed zakupem warto przyjrzeć się szczegółom, ponieważ to one w dużej mierze decydują o komforcie użytkowania patelni.
- Wielkość patelni - w sklepach dostępne są patelnie o różnych rozmiarach. Warto mieć w swojej kuchni zarówno dużą patelnię o średnicy 28 cm, jak i mniejszą o średnicy 22 cm. Ta pierwsza pozwoli przygotować obiad dla całej rodziny, a drugą można wykorzystać, np. do podgrzewania żywności.
- Uchwyt - powinien być nie tylko wygodny, ale również bezpieczny w użytkowaniu. Warto wybierać patelnie z uchwytami, które są odporne na działanie wysokich temperatur i nie nagrzewają się podczas gotowania. Niektóre patelnie mają zdejmowane uchwyty, co okazuje się przydatne podczas czyszczenia.
- Pokrywka - większość patelni sprzedawana jest w zestawie z pokrywką. Powinna być ona dobrze dopasowana, aby skraplająca się na niej woda lub krople tłuszczu nie skapywały z powrotem do potrawy.
- Dopasowanie do kuchenki - o ile wszystkie patelnie nadają się do użytku na płytach gazowych, tak już tylko niektóre będą działać na płytach indukcyjnych. Jeśli więc mamy płytę indukcyjną, sprawdźmy, czy na dnie patelni znajduje się charakterystyczny znaczek indukcji.
- Producent - wiele osób się zastanawia, z jakiej firmy kupić patelnię. Warto unikać kupowania patelni w marketach, gdyż często są one słabej jakości i nie nadają się do efektywnej pracy. Lepiej zdecydować się na zakup patelni sprawdzonego producenta. Mowa tu o takich markach jak: Gerlach, Tefal, Fiskars, Granchio czy Beka.
Podsumowanie
Trudno jest jednoznacznie określić, z czego najlepsza patelnia jest zrobiona. Każdy z materiałów ma pewne wady i zalety, dlatego wybór patelni jest kwestią indywidualną. W każdej kuchni powinna się jednak znaleźć uniwersalna patelnia, najlepiej o średnicy 24-26 cm, która sprawdzi się zarówno do smażenia, duszenia, jak i gotowania potraw.