Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Zamrażarka skrzyniowa czy szufladowa? Jaką wybrać?
Zamrażalnik w Twojej lodówce jest bardzo mały? Masz własny ogródek i mrozisz duże ilości warzyw i owoców sezonowych? A może często robisz zakupy na zapas? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, dobrym rozwiązaniem dla Ciebie może okazać się zakup oddzielnej zamrażarki. Obecnie na rynku dostępne są zamrażarki skrzyniowe i szufladowe – która z nich lepiej sprawdzi się w Twoim domu?
Czym jest zamrażarka skrzyniowa?
Zamrażarka skrzyniowa ma podłużny kształt, przez co nazywana jest również ladą. Większość dostępnych na rynku modeli jest szersza niż wyższa. Jednak można spotkać i niestandardowe zamrażarki, które są stosunkowo wąskie, ale za to wysokie. Wszystkie zamrażarki skrzyniowe mają w środku tylko jedną komorę i ewentualnie koszyki, które służą do przechowywania mniejszych porcji mrożonek. Do otwierania służy pokrywa, którą wystarczy podnieść do góry.
Zamrażarka skrzyniowa |
Zamrażarka szufladowa |
Zamrażarka skrzyniowa – największe zalety i wady
Największą zaletą zamrażarek skrzyniowych jest duża pojemność, dzięki czemu są w stanie pomieścić bardzo dużą ilość mrożonek. Z tego też względu są chętnie wybierane do sklepów czy małych punktów gastronomicznych. Takie zamrażarki cechują się dobrą izolacją, przez co zużywają mniej energii elektrycznej. Ich atutem jest również to, że dobrze utrzymują niską temperaturę, co zapobiega rozmrażaniu się produktów.
Należy jednak pamiętać, że zamrażarka skrzyniowa ma tylko jedną komorę, co na dłuższą metę może okazać się dużym problemem. Trudno będzie się dostać do mrożonek znajdujących się na samym dnie – zazwyczaj nie obejdzie się bez częściowego opróżnienia zamrażarki. Poza tym brak przegródek i szuflad może doprowadzić do przenikania się zapachów. Właśnie dlatego zamrażarka skrzyniowa polecana jest do mrożenia dużych produktów z jednej kategorii, np. ryb i mięsa.
Zamrażarka szufladowa – wygodna konstrukcja
Drugim typem zamrażarek, które znajdziemy w sklepach, są modele szufladowe. Z wyglądu przypominają zwykłą jednodrzwiową lodówkę, przez co będą znacznie lepiej prezentować się w kuchni niż zamrażarki skrzyniowe. W środku takie zamrażarki mają wysuwane pojemniki lub szuflady, a niektóre modele dysponują dodatkowo kostkarką do lodu. Warto wspomnieć, że zamrażarka szufladowa występuje w dwóch wersjach – wolnostojącej i do zabudowy.
Jakie są mocne i słabe strony zamrażarki szufladowej?
Ze względu na swoją budowę, zamrażarka szufladowa jest bardzo wygodna podczas użytkowania. Pojemne szuflady pozwalają posortować mrożonki według kategorii, np. oddzielić owoce od mięsa, co zapobiega mieszaniu się zapachów. Poza tym szuflady są zazwyczaj wykonywane z przezroczystego tworzywa sztucznego, dzięki czemu można łatwo zlokalizować produkt, którego w danej chwili potrzebujemy. Warto dodać, że zamrażarki szufladowe często dysponują dodatkowymi udogodnieniami, np. kostkarką do lodu czy technologią No Frost, która zapobiega tworzeniu się szronu i lodu na ściankach urządzenia. Dużym atutem takich zamrażarek jest również estetyczny wygląd, a niektóre modele można zestawić z lodówką, dzięki czemu stworzą praktyczny i elegancki zestaw.
Czy zamrażarka szufladowa ma jakieś wady? Pewną niedogodnością mogą okazać się jej szuflady. Choć pozwalają one wygodnie pogrupować mrożonki, to mają dość małą pojemność, przez co nie zmieszczą się w nich duże porcje mięsa. Jednak jest na to proste rozwiązanie – przed zamrożeniem wystarczy pokroić mięso na mniejsze porcje. Dzięki temu bez problemu zmieści się w szufladzie, a dodatkowo zużyjemy tylko taką porcję, jakiej będziemy potrzebowali.