Tylko teraz darmowa dostawa dla zamówień powyżej 89 zł! | Raty 10x0% lub 30x0% (RRSO 0%) Sprawdź
Garnki przed pierwszym użyciem - zasady postępowania
Bez garnków nasza kuchnia by nie istniała, ponieważ nie mielibyśmy możliwości przygotowania żadnego posiłku na ciepło. Możemy je wykorzystać nie tylko do gotowania, ale również do duszenia, smażenia, a nawet pieczenia potraw. Nic więc dziwnego, że bez wahania sięgamy po droższe, trwalsze garnki, które pozwolą nam przyrządzać rozmaite potrawy. Jednak, aby dobrze nam służyły przez długi czas, powinniśmy pamiętać o ich prawidłowym przechowywaniu i odpowiednim czyszczeniu. Garnki należy też odpowiednio przygotować przed pierwszym użyciem.
Stalowe garnki przed pierwszym użyciem
Stal nierdzewna to materiał bardzo często wykorzystywany w kuchni. Robi się z niej nie tylko garnki i patelnie, ale również sztućce, chochle, tarki i sprzęty AGD. Na stalowych garnkach możemy spotkać się z oznaczeniami 18/10 lub 18/0. Te kody oznaczają procentowy stosunek chromu i niklu w składzie stali. Oznacza to, że w garnkach z oznaczeniem 18/10 mamy 18% chromu i 10% niklu. Natomiast garnki o kodzie 18/0 są wykonane ze stali magnetycznej, która jest przystosowana do pracy na płytach indukcyjnych.
W sprzedaży dostępne są też garnki ze stali chirurgicznej, która zawiera chrom, nikiel i mangan. Jej zaletą jest wytrzymałość i wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Jeśli zdecydujemy się na zakup nowego zestawu garnków ze stali nierdzewnej, w pierwszej kolejności powinniśmy je dokładnie umyć. Możemy też natrzeć je niewielką ilością oleju jadalnego, np. rzepakowego, dzięki czemu na garnkach powstanie warstwa ochronna. Dopiero po tym powinniśmy przystąpić do zagotowania wody w garnkach.
Po użyciu garnków powinniśmy zaczekać, aż ostygną i dopiero wtedy przystąpić do ich umycia. Wiele garnków stalowych można z powodzeniem myć w zmywarce. Jednak zanim włożymy jakikolwiek garnek do komory zmywania, powinniśmy sprawdzić zalecenia producenta.
Jak czyścić stalowe garnki?
Naczynia stalowe są dość łatwe do utrzymania w czystości. Po każdym użyciu powinniśmy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Najlepiej używać miękkiej ściereczki lub gąbki zamiast druciaków czy szorstkich ścierek, gdyż mogą one zniszczyć powierzchnię garnków. Jeśli podczas gotowania przypaliła nam się potrawa, powinniśmy namoczyć garnek w wodzie, co ułatwi mycie. Tak samo postępujemy w przypadku zaschniętych resztek jedzenia na dnie garnka. Jeśli chcemy uniknąć zacieków, po każdym umyciu powinniśmy wytrzeć garnki do sucha miękką ściereczką.
Pamiętajmy, że w niektórych sytuacjach mogą pojawić się przebarwienia lub białe plamki na dnie garnka. Nie jest to żadna wada fabryczna, a jedynie efekt osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie. Jeśli nie chcemy, aby pojawiły się wżery w garnkach, powinniśmy pamiętać, by posolić wodę dopiero wtedy, gdy zacznie wrzeć. Takie plamy można jednak z łatwością usunąć, dodając do mycia ocet lub kwasek cytrynowy.
Miejmy również na uwadze, że garnki stalowe nie są całkowicie niepodatne na zanieczyszczenia. Przy nieprawidłowym użytkowaniu lub kontakcie z agresywnymi substancjami chemicznymi może pojawić się rdza na garnkach ze stali nierdzewnej.
Żeliwne garnki przed pierwszym użyciem
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na zakup garnków żeliwnych, które były używane na co dzień kilkadziesiąt lat temu. Są one produkowane z żeliwa, czyli ze stopu żelaza i węgla. Taki materiał jest dość ciężki, ale bardzo trwały i odporny na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, garnek żeliwny równomiernie przewodzi ciepło i przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę potrawy.
Pierwsze użycie garnków żeliwnych nie wymaga wykonywania żadnych specjalnych czynności. Garnki powinniśmy po prostu dobrze umyć gąbką lub ścierką. Najlepiej w gorącej wodzie i bez dodatku detergentów. Po umyciu garnki żeliwne należy osuszyć, np. miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć olejem spożywczym. Po przeprowadzeniu tych czynności garnki nadają się do użycia.
Jak dbać o garnki żeliwne?
Żeliwne garnki są zdrowe, trwałe i ekologiczne. Jednak bardzo ważna jest ich odpowiednia pielęgnacja, dzięki której garnki zachowają swoje właściwości na wiele lat.
- Pamiętajmy, że do czyszczenia garnków żeliwnych nie używa się żadnych detergentów. Ciepła woda i szorstka gąbka w zupełności wystarczą.
- W przypadku silnych zabrudzeń możemy do czyszczenia użyć sody oczyszczonej.
- Garnków wykonanych z naturalnego żeliwa nie wolno namaczać. Dlaczego? Ponieważ mogą zardzewieć. Jeśli nie możemy poradzić sobie z usunięciem przypalonych lub zaschniętych resztek jedzenia, powinniśmy zagotować wodę w garnku. W ten sposób zabrudzenia powinny same się odkleić.
- Pod żadnym pozorem nie wolno zalewać zimną wodą rozgrzanych garnków żeliwnych, gdy grozi to popękaniem naczyń.
- Garnki żeliwne należy przechowywać bez pokrywek, ponieważ przy szczelnym zamknięciu mogą pojawić się oznaki rdzy,
- Należy pamiętać o impregnacji garnków olejem jadalnym.
Emaliowane garnki przed pierwszym użyciem
Garnek emaliowany jest wykonany z blachy stalowej, która zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz, pokryta jest powłoką emaliowaną. Ta powłoka jest nie tylko bardzo estetyczna, ale również higieniczna i odporna na zmienne temperatury. Poza tym nie wchodzi w reakcje z detergentami.
Gdy kupimy nowy komplet garnków emaliowanych, jeszcze przed pierwszym myciem powinniśmy je wewnątrz nasmarować tłuszczem, np. olejem lub smalcem i odstawić na kilka godzin. Dopiero później możemy przystąpić do mycia garnków wodą i płynem do mycia naczyń. Pamiętajmy, aby na początku użytkowania garnków nie ustawiać najwyższej mocy grzania. Najlepiej stopniowo zwiększać moc i w ten sposób zahartować garnki.
Jak pielęgnować garnki emaliowane?
Garnki emaliowane są zdrowe, eleganckie i stosunkowo łatwe do utrzymania w czystości. Jednak, aby zachowały swój wygląd i właściwości przez długi czas, powinniśmy o nie odpowiednio zadbać. Oto wskazówki, jak pielęgnować garnki emaliowane:
- Garnków pokrytych emalią nie wolno skrobać żadnymi ostrymi narzędziami, szczotkami ani preparatami z drobinkami, gdyż powoduje to starcie powłoki emaliowanej. W tego typu naczyniach używamy więc drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych.
- Należy uważać, aby garnka nie obić. Gdy emalia odpadnie z wewnętrznej strony, nawet nowy garnek będzie bezużyteczny. Jego powierzchnia ściemnieje i stanie się trudna do utrzymania w czystości. W takim garnku lepiej nie przygotowywać potraw, gdyż żywność ma styczność z blachą, która nie ma właściwości nierdzewnych.
- Jeśli w garnku przypali się potrawa, powinniśmy nalać do niego ciepłej wody i dodać czubatą łyżkę soli, a następnie gotować przez 10-15 minut. Gdy woda przestygnie, możemy przystąpić do mycia garnka. Przypalenia powinny odejść, jeśli się tak nie stanie, czynność należy powtórzyć.
- Garnki emaliowane myjemy wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, za pomocą miękkiej ścierki, gąbki lub szczotki. Można je również umyć w zmywarce, ale należy pamiętać, że niektóre kolory emalii mają skłonności do matowienia.
Rzymskie garnki przed pierwszym użyciem
Garnek rzymski wykonany jest ze specjalnego rodzaju wypalanej gliny, która ma porowatą powłokę, wchłaniającą ciecze. To właśnie dzięki temu garnek zawdzięcza swoje odparowujące właściwości. Będzie idealnym naczyniem dla osób, które chcą przygotowywać mniej kaloryczne potrawy, ponieważ nie wymaga użyciu tłuszczów. Mięsa, ryby i warzywa duszą się we własnym sosie, co sprawia, że potrawa ma wyrazisty smak i aromat.
Przed pierwszym użyciem garnek rzymski musimy dokładnie umyć pod bieżącą wodą bez dodatku chemii czy detergentów, by nie wchłonęły one w ścianki naczynia. Najlepiej garnek myć ręcznie za pomocą miękkiej ścierki, a następnie osuszyć lub pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Natomiast przed każdym użyciem garnka, należy go moczyć w czystej wodzie przez około 15-20 minut. Dzięki temu glina nasiąknie wodą i podczas pieczenia nastąpi naturalny proces cyrkulacji pary wodnej, umożliwiający przygotowywanie zdrowych i lekkostrawnych potraw. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania na parze żywność jest niesamowicie soczysta. Czynność namaczania wykonujemy za każdym razem, niezależnie od tego, ile razy używaliśmy garnka.
Jak dbać o garnki rzymskie?
Użytkowanie garnka rzymskiego jest dość łatwe, a samo pieczenie potrawy nie wymaga nieustannego doglądania. Należy jednak stosować się do poniższych wskazówek:
- Garnki rzymskie wchłaniają ciecz, a następnie uwalniają ją podczas pieczenia lub gotowania. Właśnie z tego powodu nie wolno czyścić ganków żadnymi detergentami, nawet tymi ekologicznymi. Wystarczy zimna woda.
- Tego typu garnki nie wymagają specjalnego czyszczenia, ponieważ żywność nie przywiera do ich dna i ścianek. Ewentualne resztki jedzenia wystarczy usunąć drewnianą szpatułką lub łyżką.
- Po umyciu garnek należy pozostawić na wierzchu, w suchym miejscu, aby mógł całkowicie wyschnąć. Dzięki temu na jego ściankach nie zacznie tworzyć się pleśń.
- Garnków rzymskich nie używamy na otwartym ogniu, czyli na kuchence gazowej, ani nawet na płycie indukcyjnej. Są one przeznaczone do piekarnika, ponieważ ich gliniana powłoka źle znosi wahania temperatury. Z tego też względu do zimnego piekarnika, wkładamy zimne naczynie.
- Po kilkakrotnym użyciu garnki rzymskie zaczną zmieniać kolor na ciemniejszy lub jaśniejszy. Jest to naturalny proces, spowodowanym wypalaniem się gliny.
- Gdy nasz garnek będzie długo użytkowany, około 100 razy, powinniśmy przystąpić do tzw. odblokowania i wygrzania, czyli oczyszczenia i otworzenia porów glinianego garnka. W tym celu należy wlać do naczynia wodę i zagotować ją w piekarniku. Proces gotowania powinien trwać około 30 minut.